Fon der Lejen: Kad zemlje ispune uslove, moraju biti nagrađene

Kandidatkinja za predsednicu Evropske komisije Ursula fon der Lejen poručila je u debati u Evropskom parlamentu da je njen stav da zemlje kada ispune uslove za članstvo u EU, 'Šengenu' i evrozoni moraju da za to budu nagrađene.

Tokom debate povodom njene kandidature za mesto predsednice Evropske komisije, deo evropskih poslanika je podržao njen program.

"Puna sam poštovanja prema naporima koje su zemlje centralne i istočne Evrope sprovele i koje sprovode radi ulaska u EU, 'Šengen' i evrozonu. Moj stav je da to mora biti nagrađeno čim ispune kriterijume", poručila je Fon der Lejenova.

Najviše zamerki odnosilo se na nepoštovanje demokratskih procedura prilikom imenovanja nemačke ministarke odbrane, na nejednakost u političkom pristupu zemljama istoka i zapada Evrope, ali i ekonomskom razvoju severa i juga kontinenta. Ursuli fon der Lejen je zamereno i njeno snažno zalaganje za formiranje evropske vojske, a na štetu saradnje sa SAD i NATO-om.

Poslanici iz Hrvatske, Bugarske i Litvanije zatražili su od kandidatkinje za buduću predsednicu Evropske komisije da iznese svoje pozicije povodom pitanja politike proširenja na Zapadni Balkan, ali i na zemlje istočnog partnerstva. Fon der Lejenova je upitana i da li planira da u svojoj Komisiji zadrži poziciju komesara za proširenje, ali ona na to nije odgovorila.

Govoreći u ime Evropske narodne partije, lider konzervativaca Manfred Veber pozvao je ostale političke grupe da podrže kandidaturu fon der Lejenove za predsednicu Evropske komisije naglasivši da je EU potrebna stabilnost.

Druga po veličini grupa u Evropskom parlamentu, evropske socijaldemokrate, ocenili su da predlozi koje je iznela fon der Lajenova "idu u dobrom smeru", ali da oni žele da vide "ambiciju i primenu" onoga što je kandidatkinja za predsedanicu Komisije obećala u oblasti socijalne pravde, rodnog jedinstva, solidarnosti kao i jačanja ekonomije i vladavine prava unutar EU.

Spremnost socijaldemokrata, ili bar većeg dela grupe S&D u Evropskom parlamentu da glasiju za Ursulu fon der Lajen ogleda se i u tome što ta grupa "ne želi institucionalnu krizu" u EU do koje bi došlo odbijanjem paketa imenovanja koje je predložio Evropski savet.

Grupa Zelenih u Evropskom parlamentu ponovila je stav da neće podržati fon der Lejenovu uprkos činjenici da se obavezala na snažnu borbu protiv klimatskih promena. Zeleni kažu da nisu ubeđeni da je fon der Lejenova spremna da u odgovarajućoj meri preusmeri Evropu u kritičnim oblastima kao što su ekologija, socijalna pravda i migracije.

Krajnja desnica u Parlamentu u Strazburu ponovila je stav da nemačka ministarka odbrane ne ispunjava zahteve za poziciju predsednice Evropske komisije.

Tajno glasanje o kandidaturi Ursule fon der Lejen održaće se večeras u 18 časova u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Ukoliko Fon der Lejenova dobije većinu od 751 poslanika, odmah se kreće u formiranje nove Evropske komisije, koja bi sa njom na čelu trebalo da stupi na dužnost 1. novembra.

U slučaju da njena kandidatura bude odbačena ceo proces izbora vodećih pozicija evropskih institucija vraća se u ruke Evropskom savetu i liderima EU.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 16. jul 2019, 17:37) - Паметњаковић [neregistrovani]

Нека хвала.

Сваки пут кад су нам помагали било нам је горе. Ово је систем куване жабе. Мало по мало и на крају ћемо се пробудити реш печени, али ће онда бити касно да се било шта уради. Ја се само надам да наша власт схвата шта се дешава.

(utorak, 16. jul 2019, 16:45) - anonymous [neregistrovani]

Naravno

A sta je tu novo receno? Ono sto nije receno je koji su to uslovi i kako se oni menjaju u hodu, tako da nekoga mogu do veka drzati u procesu time sto su deklarativno rekli da ce biti nagradjen kada bude ispunio sve uslove.
Jos jedna tipicna hipokratska izjava iz EU, a jos gore je sto dolazi od kandidatkinje za najvisu funkciju!