Francuzi slave Dan pada Bastilje

Francuska proslavlja Nacionalni praznik, odnosno dan kada je pala Bastilja 1789.godine. Tokom govora, uoči današnjeg praznika predsednik Emanuel Makron se sastao sa vojnicima. Najavio je formiranje vojne komande za svemir kako bi se poboljšali odbrambeni kapaciteti zemlje.

Pre 230 godina, narod Pariza zauzeo je zatvor Bastilju, čime je počela Francuska revolucija i srušena monarhija. Taj dan istoričari nazivaju prekretnicom u evropskoj istoriji.

Nekad o slobodi, jednakosti i bratstvu, a sinoć i svemiru. Govoreći pred aktivnim i penzionisanim vojnicima, francuski predsdnik Emanuel Makron rekao je će u septembru biti formirana Komanda za svemir u okviru francuskih vazduhoplovnih snaga Ta nova, vojna doktrina ojačaće zaštitu francuskih satelita.

"Da bi se osigurao razvoj i jačanje naših svemirskih sposobnosti, u septembru će biti formirana velika svemirska komanda unutar vazduhoplovnih snaga koje će na kraju postati vojna snaga za vazdohoplovstvo i za svemir", poručio je Makron.

A 14. jul je francuski nacionalni praraznik. To je dan kada je napadut zatvor Bastilja. Na današnji dan 1789. godine narod Pariza zauzeo je taj zatvor. Taj događaj dobio je značenje simbola Francuske revolucije. Bila je predviđena za zatvorenike višeg društvenog statusa.

Za slavlje je sve spremno. Sinoć su slavili vatrogasci Pariza.

"Družimo se sa građanima Pariza. Ovo je jedna vrsta bliskost. Ne zaboraljamo teške okolnosti u kojima radimo ali ne zaboravljamo ni dramatičnu vatru Notre Dama", istakao je Gabrijel Plus, pukovnik Vatrogasne brigade Pariza.

Uz "Marseljezu" na Jelisejskim poljma se od 1880. tradicionalno organizuju vojna parada i defile. Sastavni deo proslave su i vatrometi širom Francuske, a glavni je sa Ajfelove kule.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара