SAD, sekretar za rad podneo ostavku zbog slučaja "Epštajn"

Predsednik SAD Donald Tramp napisao je na Tviteru, povodom ostavke sekretara za rad Aleksa Akoste, da ceni njegovu službu i najavio da će ga zameniti njegov dosadašnji zamenik Pat Picela.

"Aleks Akosta me je obavestio da oseća da je neprestani pritisak medija zbog procesa koji je vodio pre 12 godina loš za administraciju u koju veruje i ljubazno je podneo ostavku. Aleks je bio sjajan miistar za rad i njegova služba je zaista cenjena", naveo je Donald Tramp.

Akosta je rekao da podnosi ostavku zbog preispitivanja njegove odluke da sklopi sporazum o priznanju krivice sa bogatim finansijerom Džefrijem Epštajnom, optuženim za seksualno zlostavljanje desetina maloletnih devojčica.

Vest je objavio predsednk Tramp, koji je pohvalio Akostu za obavljanje posla sekretara za rad i rekao da nije tražio od njega da podnese ostavku.

Akosta je rekao da ne misli da je pravedno da njegovo postupanje u Epštajnovom slučaju odvrati pažnju od njegovog rada kao ministra.

"Poenta je u tome da mi imamo sjajnu ekonomiju i da fokus treba da bude na otvaranju radnih mesta", dodao je Akosta.

Akosta je bio američki državni tužilac u Majamiju kada je 2008. godine postigao sporazum o vansudskom poravnanju sa Epštajnom.

Izbegao je optužbu na saveznom nivou, izjasnio se kao kriv za optužbe na nivou Floride i odslužio 13 meseci u zatvoru, iako je zbog tih zločina mogao da dobije i doživotnu kaznu.

Epštajn je platio odštetu žrtvama i registrovan je kao seksualni prestupnik.

Savezni tužioci nedavno su podneli slične optužbe protiv Epštajna u Njujorku, što je u centar pažnje dovelo ulogu Akoste u procesu iz 2008. godine.

Najmoćniji poslanici Demokratske stranke i predsednički kandidati tražili su Akostinu ostavku zbog sporazuma sa Epštajnom, kojim je, kako je naveo savezni sudija, prekršen savezni zakon jer Akosta nije o nagodbi obavestio žrtve.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво