Erdogan stavlja pod kontrolu Centralnu banku, smenio guvernera

Turska je smenila guvernera centralne banke Murata Četinkaja zbog razmimoilaženja Vlade i banke oko ekonomskog pada, volatilnosti turske lire i visoke inflacije.

Murat Četinkaja bio je na mestu guvernera od 2016. godine, a na njegovo mesto postavljen je Murat Ujsal, objavljeno je u zvaničnom vladinom glasilu, prenosi Rojters.

Za sada nije poznato zbog čega je došlo do smene, međutim, na tržištu se prethodnih nedelja spekulisalo da je Četinkaja smenjen zbog svoje nespremnosti da smanji kamatne stope.

Kako se navodi, centralna banka se suočava s pritiskom od strane predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da snizi kamatne stope kako bi se oživela ekonomiju koja je ranije ove godine zapala u recesiju.

"Erdogan je bio nezadovoljan zbog kamatne stope i izrazio je nezadovoljstvo u svakoj prilici. Odluka banke u junu da zadrži kamatne stope na istom nivou doprinela je problemu s Četinkajom. Erdogan je odlučan da poboljša ekonomiju i zato je doneo odluku o smeni Četinkaje", izjavio je jedan visoki turski zvaničnik britanskoj agenciji.

Kako su naveli drugi zvaničnici, razlike u mišljenju guvernera i ministra ekonomije su se u prethodnom periodu produbili.

Ostavku Četinkaje osim predsednika zahtevao je i ministar finansija, inače Erdoganov zet, ali ih je Četinkaja podsetio da je Centralna banka nezavisna i odbio da se povuče.

U današnjem saopštenju, Centralna banka je navela da će nastaviti da funkcioniše nezavisno i da će se novi guverner fokusirati na ključni cilj održavanja stabilnosti cena.

"U prvom obraćanju Murat Ujsal je rekao da će biti korišćeni kanali za komunikaciju na najvišem nivou, u skladu sa ciljevima - a to su stabilnost cena i finansija", navela je banka.

Prema prošlonedeljnim podacima, inflacija u junu usporila je na najniži nivo u toku godine, uglavnom zahvaljujući padu cena hrane, čime se otvorila mogućnost za prvo snižavanje kamatnih stopa u toj zemlji još od prošlogodišnje krize nacionalne valute.

Inače, odluku Erdogana da smeni guvernera osudili su predstavnici opozicionih političkih partija, ocenjujući da bi taj potez mogao da podrije kredibilitet banke.

"Onaj ko smenjuje guvernera Centralne banke preko noći nema pravo da traži poverenje u ekonomiju zemlje. Centralna banka je zarobljenik koji se čuva u palati", rekao je Faik Oztrak iz glavne opozicione stranke.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 06. jul 2019, 12:44) - anonymous [neregistrovani]

Zet, ministar finansija

Jos malo pa privatna drzava.

(subota, 06. jul 2019, 12:43) - anonymous [neregistrovani]

Mislim

"Erdogan stavio pod kontrolu Centralnu banku" . U svakoj domacinskoj kuci, domacin uspostavlja red i kontrolu a ne uljezi. Ko se ne pokorava domacem poretku, neka se iseli. Tesko drzavi gde stranci vladaju.

(subota, 06. jul 2019, 11:14) - anonymous [neregistrovani]

Guverneri centralnih banaka

Po skoro svakoj državi se ponašaju kao carevi, kao da im te banke od majke ostale, razgovaraju vidi Bože samo sa medjunarodnim fondovima, svetskom bankom i Bog te pita još sa kime, predsednici ili premijeri tih država ne smeju niti da im nešto kažu a kamoli narede jel odma zazvone svakojaki MMFi, svetske banke i svi drugi "promoteri nezavisnosti i demokratije". Pogledajte po internetu koliko rukovodioca centralnih banaka su na položaju više vremena nego kraljevi i niko sme da ih pipne. Dobro radi Erdogan. Ako si na tom položaju treba da služiš interese države koja te tamo postavila a ne svakojakih belosvetskih monetarnih fondova i finansijskih mogula.