Asad kontroliše 80 odsto Sirije, bliži li se rat kraju

Više od pola miliona poginule dece, žena i muškaraca. Više od tri miliona izbeglih od kojih je oko 500.000 prošlo kroz Srbiju. Da li se možda najduži sukob u modernom vremenu – rat u Siriji bliži kraju i da li Evropa može da očekuje novi talas izbeglica?

Sirijci tvrde da će proces biti dugotrajan. Rat je iscrpio ekonomiju, razorio infrastrukturu i radikalizovao veliki broj ljudi.

Dok Vlada sprema projekte kojima će nekadašnje džihadiste učiti izvornom islamu, ekonomska kriza i sankcije ne pomažu mnogo da se mladi zaštite od delovanja radikalnih islamista.

Jedno je sigurno – na teritorijama koje su oslobođene od njih nema većih razaranja, ali ima velikih portreta predsednika Asada.

U Damasku ga mahom bez rezerve podržavaju i čini se da će izaći kao potpuni pobednik ako pobunjenici koji su koncentrisani oko Idliba i u Idlibu polože oružje.

Funkcioniše i međugradski prevoz

Na svakih petstotinak metara kontrola vozila, putnika, gepeka.

Lojalni Islamskoj državi ili opozicionim snagama od kojih je deo povezan sa Al Kaidom i dalje pokušavaju da Asadovom režimu naškode samoubilačkim napadima, ili postavljanjem eksploziva.

Ipak, danas, kada sirijska vlada ima kontrolu nad više od 80 odsto teritorije, moguće je manje-više bezbedno ići u nekadašnja uporišta Islamske države poput Rake, Homsa, Deir Ezora.

Posle osam godina i međugradskim autobusom.

"Kada je Deir Ezorom vladala Islamska država sve su uništili. Nakon što je armija oslobodila grad, konačno možemo da putujemo i sve je u redu", kaže jedan od putnika.

Na preporučuje se putovanje u Siriju

Naša diplomatska misija koja je godinama pomagala izvlačenje nekih od 2.000 naših državljana u Siriji još ne preporučuje da se putuje u tu zemlju.

"Nema sukoba velikih razmera, postoje asimetrični napadi bombaša samoubica, auto-bombe ili kidnapovanja", kaže zamenik otpravnika poslova Veljko Piljak.

Najgore momente u ratu, pored vojske, vide lekari. Nekima je znanje iz Srbije pomoglo da spasu više života. Jedan od njih je i Numan Zedan koji je u Beogradu studirao i završio specijalizaciju.

Doktor Zedan tvrdi da je veliki broj njegovih kolega, koje imaju porodice sa Srpkinjama i dvojno državljanstvo godinama trpeo sa njima posledice rata. Kaže da su ipak imali sreću da imaju i drugi pasoš.

Većina se vratila iz Srbije

Većina njih je tokom najoštrijih sukoba otputovala u Srbiju i ostala tamo godinu ili dve, ali vratili su se.

Uz zahvalnost za pomoć izbeglicama iz Sirije koje su prošle ili ostale u Srbiji, ministarka za socijalna pitanja Rima Kadri ipak ne daje konkretan odgovor na pitanje da li eventualnim padom Idliba, u kome je četiri miliona ljudi, Evropa može da očekuje nov izbeglički talas, ali šalje jasnu poruku:

"Da li su zapadne zemlje spremne da zaustave ovo nefer i antisirijsko finansiranje naoružanih grupa? Da li su tako spremne da zaustave rat i tako spreče mogućnost da opet bude novih talasa izbeglica?", rekla je Rima Kadri.

Dakle, nije izvesno da će se konačni mir završiti pregovorima ili konačnim sukobom. Sirijci kažu da ne zavisi sve od njih, već i od Rusije, Sjedinjenih Država, Irana i Saudijske Arabije.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи