"Abramsi" stigli u Vašington, lokalne vlasti ih dočekale na nož

Tenkovi "abrams" mase 60 tona i oklopna vozila "bredli" stigli su Vašington u sklopu sutrašnje proslave američkog nacionalong praznika – Dana nezavisnosti. Nezadovoljne vlasti Distrikta Kolumbija očekuju da federalne vlada plati za sva oštećenja koja tenkovi prouzrokuju.

Mali broj borbenih tenkova "abrams" od 60 tona poslat je u Vašington železnicom da bi bili postavljeni u blizini Nacionalnog mola, iako je vlada Distrikta Kolumbija pokazala svoje nazadovoljstvo tim činom.

I dva borbena vozila "bredli" viđena su u blizini Linkolnovog memorijalnog centra, gde će predsednik SAD Donald Tramp održati govor o proslavi Dana nezavisnosti.  

"Tanks, but no tanks" (Tenkovi, ali ne tenkovi), napisano je Tviter nalogu Distrikta Kolumbija, što se može protumačiti i kao igra reči, jer se kod izgovaranja reč "tanks" može tumačiti i kao "hvala" (thanks), pa bi poruka mogla da glasi i "Hvala, ali ne tenkovi".

Podsećaju da je i Pentagon prošle godine saopštio da čelične gusenice mogu oštetiti gradske ulice.

Distrikt Kolumbija je saopštio da očekuje od federalne vlade da plati za sva oštećenja koje tenkovi prouzrokuju.

Američka vojska poručila je žiteljima Vašingtona da ne paniče ako vide tenkove na ulicama na paradi povodom Dana nezavisnosti.

Tramp o vojnoj paradi: Malo košta, mnogo vredi

Sa druge strane, Donald Tramp smatra da će parada "Podrav Americi" u Vašingtonu koštati malo u poređenju sa tim koliko vredi.

Tramp je na svom Tviter nalogu za paradu napisao da će to biti "predstava života".

Parada će, kako se izveštava, koštati oko 2,5 miliona dolara.

"Imamo avione, imamo pilote, aerodrom je blizu, samo nam je potrebno gorivo. Imamo tenkove i sve. Vatromet poklanjaju dva velikana. Lepo!", napisao je Tramp u svom tvitu.

Kako je preneo AP, Pentagon pokušava da organizuje prelete B-2 stelt bombardera i drugih vojnih aviona iznad Nacionalnog mola, parka u kome se okuplju građani u Vašingtonu.

Na paradi će učestvovati borbeni avioni F-35 i F-18, akrobatski tim "Plavi anđeli", helikopteri vojske i obalske straže i marinaca "V-22 ospri".

Iznad Nacionalnog mola pojaviće se i predsednikov avion "er fors van".

Tramp, koji je objavio događaj kao "Pozdrav Americi", naveo je u utorak da su vojni lideri "oduševljeni" da učestvuju u svečanosti.

Vojni zvaničnici, međutim, ne mogu zvanično da kažu ni da li načelnik Generalštaba američkih oružanih snaga Džozef Danford planira da prisustvuje.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара