Ruske snage spremaju odgovor na "Morski povetarac" NATO-a

Snage ruske Crnomorske flote i avioni iz Južne vojne oblasti Ruske Federacije uvežbavaju zajedničko delovanje tokom planiranih manevara NATO-a "Morski povetarac", saopštila je kacelarija za medije ruske flote.

Tokom vežbi, ratni brodovi Crnomorske flote uvežbavaće interakcije s vazduhoplovstvom koje uključuju sisteme izviđanja i napada u cilju odbrane vitalne infrastrukture na obalama Krima i mere kojima bi se suprotstavili zamišljenim neprijateljskim mornaričkim grupama na vodi.

"U različitim fazama vežbi, avioni i mornaričke grupe naizmenično će menjati uloge savezničkih ili neprijateljskih snaga da bi se obezbedilo dvostrano načelo ostvarivanja zadataka iz ove borbene obuke", navodi se u saopštenju kacelarije za medije ruske flote, prenosi Tas.

U međuvremenu, Ruski nacionalni centar za upravljanje odbranom saopštio je da ruski brodovi nadziru kretanje britanskog razarača i kanadske fregate u Crnom moru.

Snage Crnomorske flote počele su da prate kretanje britanskog razarača "Dankan" i kandaske fregate "Toronto" koji su ušli u crnomorske vode 2. jula, navodi se u saopštenju.

Ističe se da su za taj zadatak zaduženi po jedan protivpodmornički i patrolni brod.

Brodovi NATO-a trenutno učestvuju u vežbama pod nazivom "Morski povetarac 2019" koje su zvanično počele 1. jula u zapadnom delu Crnog mora, a prema podacima ukrajinske ambasade u SAD, u njima učestvuje više od 3.000 vojnika iz 19 zemalja, uključujući SAD, Veliku Britaniju i Ukrajinu.

SAD igraju glavnu ulogu u pripremi i izvršenju scenarija vežbe koja će trajati do 12. jula.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 04. jul 2019, 07:12) - anonymous [neregistrovani]

Stvarno me zanima

Dal će i sad neko kao na vežbama u Norveškoj da počne da kuka da mu propadoše navigacija i komunikacije

(sreda, 03. jul 2019, 22:19) - anonymous [neregistrovani]

Bez ispaljenog metka

Rusi ce im, na kratko, demonstrirati blokadu komunikacija.