Zarif odgovor na saopštenje Bele kuće sažeo u jednu reč

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif jednom rečju je izrazio neslaganje sa stavom Bele kuće u vezi sa nuklearnim programom Teherana. "Ozbiljno?", napisao je Zarif na Tviteru, reagujući na saopštenje Bele kuće da "postoji blaga sumnja da čak i pre postojanja sporazuma, Iran krši njegove odredbe".

AP napominje da Bela kuća nije precizirala kako Iran može da krši odredbe sporazuma koji još nije ni primenjen.

Bela kuća je navela i da će se politika maksimalnog pritiska prema Iranu nastaviti sve dok zvanični Teheran ne promeni smer i prestane da obogaćuje uranijum.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da se Iran "igra vatrom" nakon što je Teheran objavio da je probio ograničenja zaliha obogaćenog uranijuma predviđena sporazumom Teherana sa svetskim silama. Tramp je, na pitanje novinara da li ima poruku za Teheran, odgovorio da nema, ali da Iran "zna šta radi" i da se "igra vatrom", preneo je Rojters.

Međunarodna agencija za atomsku energiju potvrdila je juče da je Iran probio ograničenja zaliha obogaćenog uranijuma predviđena nuklearnim sporazumom.

Prema sporazumu, Iran se obavezao na ograničenje od 300 kilograma obogaćenog uranijuma, prenela je agencija AP.

Zarif je na novinarsko pitanje da li je Iran prekoračio ograničenja, kratko odgovorio sa "Da".

To je prvi put da je Teheran prekoračio ograničenja uspostavljena sporazumom, navodi AP, podsetivši da je američki predsednik Donald Tramp povukao SAD iz sporazuma prošle godine i ponovo uspostavio oštre ekonomske sankcije Iranu.

Iran je zatražio od ostalih sila iz sporazuma da zaštite Teheren od američkih sankcija, u suprotnom, neće se pridržavati nuklearnog sporazuma.

Teheran tvrdi da je program obogaćivanja uranijuma u mirnodopske svrhe, dok zapadne sile veruju da je reč o pravljenju nukelarnog naoružanja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво