Samit G-20: Tramp "duhovit", Abe zabrinut

U japanskom gradu Osaki, lideri Grupe 20 najrazvijenijih država sveta diskutuju o gorućim međunarodnim pitanjima, problemima i mogućim rešenjima. Međunarodna trgovina, borba protiv protekcionizma i iranski nuklearni program u fokusu su dvodnevnog skupa koji čuva 32.000 policajaca. Ipak, najviše pažnje izazvao je susret Putina i Trampa na marginama skupa.

Sastanak koji je privukao najviše pažnje prvog dana samita Grupe 20 završen je Putinovim pozivom Trampu da bude gost Moskve na Dan pobede, 9. maja sledeće godine. Američki lider je u načelu pristao, a na znatiželju novinara da li će pokrenuti pitanje ruskog mešanja u naredne američke izbore odgovorio je šaljivo i "zamolio da se ne mešaju".

Putin je pozitivno reagovao, a s američkim kolegom je, kaže, imao o čemu da razgovara: od kontrole naoružanja, preko situacije u Siriji, Iranu, Venecueli i Ukrajini, do politički motivisanih restrikcija trgovinske saradnje.

"Jasno je da se globalna trgovina mora prilagoditi razvoju događaja u svetu. Rusija smatra kontraproduktivnim sve pokušaje da se Svetska trgovinska organizacija uništi, ili da se umanji njena uloga", izjavio je Putin.

Mnoge države trpe posledice tarifnog rata između prve i druge ekonomije sveta, koji je koštao stotine milijardi dolara narušivši globalne lance snabdevanja. Pitanje je hoće li Tramp i Si na sutrašnjem sastanku obnoviti utihnule pregovore.

"Moramo da gradimo pravedno tržišno okruženje na kojem važe poštena pravila i gde nema diskriminacije. Moramo da promovišemo slobodan protok tehnologije, ljudstva i informacija. Države ne treba da zatvaraju svoja vrata za druge dok se razvijaju'', istakao je predsednik Kine Si Đinping.

Za vrednosti multilateralizma i reformu Svetske trgovinske organizacije, založio se i domaćin skupa — premijer Japana Šinzo Abe.

"Duboko sam zabrinut trenutnim stanjem. Recipročne mere trgovinskih sankcija nikome ne donose korist", naglasio je Abe.

Uprkos strogim bezbednosnim merama, na ulicama Osake su antiglobalisti i ekološki aktivisti. Zahtevaju kraj industrije uglja, smanjenje plastičnog otpada u okeanima i jačanje svesti o posledicama klimatskih promena.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара