Tramp poručio Putinu: Ne mešajte se u izbore

Na marginama skupa G-20 u Osaki sreli su se američki i ruski predsednik, Donald Tramp i Vladimir Putin. Njihov prvi sastanak posle godinu dana trajao je čak sat i po.

Pred početak sastanka u Osaki, bilateralni sastanak čelnika Amerike i Rusije, koji je trajao sat i po. Tramp je u šali ruskom predsedniku rekao da se ne meša u izbore u Americi, dok je Putin kazao da je susret dobra prilika za nastavak rusko-američkog dijaloga na najvišem nivou.

Dvojica predsednika su se prvi put direktno srela posle samita u Helsinkiju pre godinu dana. Odnosi dve zemlje su godinama u lošem stanju, a pogoršani su posle ruske aneksije Krima i podrške sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu.

"Velika mi je čast što sam se sreo sa predsednikom Putinom. Imamo o mnogo čemu da razgovoramo, uključujući trgovinu i razoružanje. Veoma su nam dobri lični odnosi. Unapred se radujem što ćemo ovde zajedno provesti neko vreme. Veoma pozitivnih stvari može proizaći iz naših ličnih odnosa", rekao je američki predsednik Tramp.

Putin je dodao da se, povodom tema sastanaka, slaže sa Trampom.

"Razgovaraćemo o različitim temama koje su ovde pomenute. Nismo se videli od sastanka u Helsinkiju. Naši timovi su radili na pripremi ovog sastanka i pružili su nam priliku da nastavimo razgovore. Hvala našim timovima na tome", istakao je Putin.

Trgovina u fokusu 

Sastanak Grupe 20 počeo je radnim ručkom. Svi učesnici skupa su bili saglasni – najvažnije pitanje je trgovina. Domaćin Šinzo Abe založio se za promene unutar Svetske trgovinske organizacije.

"Tenzije u oblasti trgovine i geopolitički rizici su u porastu. Grupa 20 je odgovorna za preduzimanje neophodnih koraka radi prevazilaženja tih rizika. Odlučni smo da iskoristimo sva sredstva na raspolaganju kako bismo ostvarili rast. Recipročne mere trgovinskih sankcija ne donose korist nikome. Svi koraci u sferi trgovine moraju biti u skladu sa pravilima Svetske trgovinske organizacije. Članice G-20 moraju uputiti snažnu poruku radi nastavka i jačanja slobodne i fer trgovine", naveo je Abe.

Predsednik Kine Si Đinping, u razgovoru s japanskim kolegom Šinzom Abeom, naglasio je da svet prolazi kroz duboke promene koje nisu viđene u poslednjih 100 godina, i da najjače svetske privrede imaju sve više zajedničkih interesa, ali i briga.

Sastali su se i lideri Rusije, Indije i Kine.

Sastanak u Osaki ne protiče bez protesta antiglobalista – ekološki aktivisti su se okupili u centru grada i zatražili od učesnika da doprinesu širenju svesti o posledicama klimatskih promena.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво