Tramp: Evropa nas tretira gore nego Kina

Uoči samita G-20 u Japanu, predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da "Evropa tretira Ameriku gore nego Kina" i da evropska komesarka za zaštitu konkurencije Margaret Vestager "mrzi Ameriku više nego bilo koja druga osoba" sa kojom se ikada sreo.

Donald Tramp je za televiziju Foks rekao da "evropske države žele da iskoriste Ameriku i da imaju gore trgovinske barijere nego Kina", preneo je Politiko.

Govoreći o susretu sa kineskim predsednikom Si Đinpingom na samitu G-20, Tramp je signalizovao da je više raspoložen da se približi Pekingu, nego Briselu.

Američki predsednik je predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera opisao kao "fantastičanog džentlmena i poslovnog čoveka i izuzetno teškog", ali nije imao lepih reči za Margaret Vestager, jednu od ključnih članica Junkerovog tima.

"Postoji žena u Evropi, ne želim da joj spomenem ime, koja mrzi Ameriku više nego bilo koja osoba sa kojom sam se ikada sreo. Šta ona radi, tuži sve naše kompanije", rekao je Tramp.

Dodao je da je Evropa međusobnu trgovinu sa SAD učinila gotovo nemogućom. "Evropa nas tretira gore nego Kina, što je veoma nepravedno", ocenio je Tramp.

Prvi čovek Amerike je govorio i o učešću evropskih zemalja u finansiranju NATO-a.

"Ljudi ne znaju da mi plaćamo gotovo 100 odsto troškova NATO-a i da Nemačka ne plaća ono što bi trebalo da plaća. Samo sedam država plaća koliko treba", rekao je Tramp.

Istakao je da je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg njegov najveći fan koji, kako kaže, uvek ističe "da nije bilo predsednika Trampa, mi ne bismo ni imali NATO".

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара