Izmeštanje dece migranata u SAD, pomoć hitno potrebna

Više od 100 dece migranata vraćeno je u pograničnu stanicu u Klintu, na granici SAD sa Meksikom, samo dan nakon što su odatle premeštena zbog kritika da su gladna i da se nalaze u nehigijenskim uslovima.

Oko 250 dece izmešteno je iz prepunog centra nakon što su advokati, kojima je sud dozvolio pristup, saopštili da su ona "ozbiljno zapostavljena", prenosi Bi-Bi-Si i navodi je broj migranata uhvaćenih na granici u maju dostigao najviši nivo od 2006. godine.

Njujork tajms je preneo da je 100 dece vraćeno u Klint nakon što su urađene izmene kako bi bila ublažena prepretrpanost tog objekta. List navodi da su deca tamo držana nedeljama.

Jedan od pravnika koji su posetili Klint rekao je za Bi-Bi-Si da su deca bila zaključana u "strašnim ćelijama".

Prema njegovim rečima, toalet se nalazi na sredini prostorija u kojima deca jedu i spavaju. "O deci niko ne brine. Ona se ni ne kupaju redovno", rekao je profesor Voren Binford sa Unverziteta Vilijamet u Oregonu.

Dodao je da je nekoliko stotina dece bilo smešteno u skladištu koje je podignuto u okviru centra. "Ćelije su pretrpane, među decom je izbila epidemija gripa, a zaražena su i vaškama. Deca su zaključana, izolovana i bez nadzora odraslih, veoma su bolesna i leže na prostirkama", naveo je Binford.

Elora Mukerdži, još jedan advokat, izjavila je za Si-Bi-Es njuz da su deca obučena u istu prljavu odeću u kojoj su i prešla granicu. "To je ponižavajuće i nehumano i ne bi trebalo da se dešava u Americi", istakla je ona.

Priznanje pograničnih vlasti 

"Potonuli smo daleko ispod standarda nege, u pravo mračnjaštvo", rekao je poslanik teksaškog Predstavničkog doma, demokrata Teri Kanales. "Mi smo na tamnom mestu kao nacija", ocenio je Kanales.

Pogranične vlasti priznale su u saopštenju da prihvatni centar Klint ne odgovara nameni.

U saopštenju se dodaje da Služba za zaštitu carine i granice koristi ograničena sredstva kako bi obezbedila najbolju moguću negu. "Kao što je naše rukovodstvo više puta isticalo, naši centri za kratkoročno zadržavanje nisu namenjeni za ranjivu populaciju i hitno su nam potrebna dodatna humanitarna sredstva kako bismo se izborili sa ovom krizom", navodi se u saopštenju.

Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je juče paket pomoći od četiri i po milijarde dolara za brigu o hiljadama migrantskih porodica i deci bez pratnje koji su zadržani nakon prelaska granice između SAD i Meksika.

U centru u Klintu smešten je samo deo od desetina hiljada migranata koji prelaze granicu svakog meseca. Radi se uglavnom o porodicama iz centralne Amerike, koje beže od nasilja i siromaštva u svojim zemljama, piše Njujork tajms.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 26. jun 2019, 18:04) - anonymous [neregistrovani]

Amerikanci

Svetski humanitarci:-))))