Lajčak: Ćutanje OEBS-a o postojećim konfliktima zabrinjavajuće

Godišnja bezbednosna konferencija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Beču počela je pozivom na veću saradnju i dijalog, a predsedavajući organizaciji, šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak, istakao je da je "ćutanje" ove organizacije u vezi s postojećim konfliktima zabrinjavajuće.

Generalni sekretar OEBS-a Tomas Greminger uputio je apel članicama organizacije da se okrenu dijalogu i saradnji.

"U vreme Hladnog rata vodeći političari znali su da su dijalog i saradnja od velikog značaja", poručio je Greminger, dodajući da, kada se govori o bezbednosti, svi pomisle odmah na državu, ali ono o čemu se stvarno radi jesu životi ljudi, porodica, dece, društva...

Istakao je da su u Ukrajini, pet godina od izbijanja rata, hitno potrebni novi impulsi za rešenje konflikta.

Greminger je, u govoru na otvaranju konferencije OEBS-a u Beču, izrazio nadu na pomeranja u Ukrajini, rekavši da mogu da se primete "znakovi nove dinamike".

U Ukrajini, dodao je, potrebno je konstruktivno angažovanje svih strana.

Predsedavajući OEBS-a Lajčak kritikovao je, takođe, odsustvo dijaloga o konfliktima na prostoru koji pokriva organizacija.

"Naše ćutanje je zabrinjavajuće", poručio je Lajčak dodajući da je obilaskom zemalja u kojima OEBS ima svoje misije video koji značaj se pridaje ovoj organizaciji.

Međutim, i pored napora OEBS-a u rešavanju konflikata, slika, prema njegovim rečima, nije tako pozitivna, a posebno je, s tim u vezi, pomenuo Ukrajinu, Gruziju i Nagorni Karabah.

"Verujem u to da grupa država, iako nemaju isti stav, uvek mogu naći kompromis", podvukao je Lajčak u vezi s radom OEBS-a, koji je često blokiran zbog spora između zapadnih zemalja i Rusije.

Bivša šefica diplomatije EU Ketrin Ešton kritikovala je, u svom govoru, rituale OEBS-a.

Na konferencijama ne treba samo ponavljati stare stavove, podvukla je Eštonova, kritikujući praksu diplomata koji čitaju samo unapred pripremljene govore.

"Ono što nam treba jeste pravo liderstvo muškaraca i žena. Današnji političari za vreme njihovog života nikada nisu bili suočeni s toliko izazova kao sada. Većina misija na početku se čine nemogućim. Bila sam uključena u dve takve stavri za koje se mislilo da su nemoguće, a na kraju su bile uspešne", ukazala je Eštonova.

Bivši predsednik Austrije Hajnc Fišer, kao predstavnik Centra za globalne građane "Ban Ki Mun", podvukao je značaj dijalog u rešavanju konflikata.

Ocenio je politiku američkog predsednika Donalda Trampa "Amerika ispred svega" i istupanje iz sporazuma sa Iranom kao pogrešne korake.

Prema njegovim rečima, neophodno je naglašavati sličnosti, a ne razlike među ljudima i dodao da je neophodno poslušati stavove ljudi koji nisu zadovoljni demokratijom i koji glasaju za desničarske stranke.

Godišnje bezbednosne konferencije OEBS-a održavaju se od 2002. godine i okupljaju vodeće predstavnike 56 država članica, koji razgovaraju o mogućnostima za rešenje konflikata.

SAD su, na ovogodišnjem skupu, zastupljene podsekretarima Kristoferom Robinsonom i Brusom Tarnerom, a Rusija zamenikom šefa odeljenja za kontrolu naoružanja Antonom Masurom.

Na dnevnom redu konferencije su kontrola naoružanja, transnacionalne bezbednosne pretnje, mere za izgradnju poverenja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се