Džonson: Izlazimo iz EU 31. oktobra, uz dogovor ili bez njega

Bivši šef britanske diplomatije Boris Džonson, kojeg smatraju favoritom u trci za naslednika premijerke Tereze Mej, obećao je da će izvesti Britaniju iz EU 31. oktobra, sa dogovorom sa EU ili bez njega, prenosi "Rojters".

Boris Džonson je u intervjuu za Bi-Bi-Si njuz naveo da ne želi Bregzit bez dogovora, ali da je neophodno tu temu staviti na sto kako bi Britanija mogla da dobije rezultat koji želi.

"Moramo da pronađemo način i pokažemo našim prijateljima i partnerima koliko smo ozbiljni u svojoj odluci. Moraju da shvate da je naša odluka o izlasku iz EU konačna. Moje obećanje je da izađemo iz EU na Noć veštica, 31. oktobra", rekao je Džonson u intervjuu za Bi-Bi-Si njuz", prenosi Rojters.

Zapretio je Evropskoj uniji da će blokirati isplatu ugovorene naknade za "razvod" u iznosu od 39 milijardi funti (oko 44 milijarde evra) sve dok EU ne pristane na bolje uslove za izlazak Velike Britanije.

"Mislim da naši prijatelji i partneri moraju da shvate da novac neće biti isplaćen sve dok ne budemo imali jasniju sliku o daljem putu", rekao je Džonson.

Boris Džonson i britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant boriće se za funkciju britanskog premijera i lidera britanske Konzervativne stranke, pošto su osvojili najviše glasova u stranačkoj trci za lidera.

Džonson i Hant će se takmičiti u drugom krugu koje će odlučiti od oko 160.000 članova Konzervativne partije, koji će pismenim putem glasati do 21. jula, a pobednik će biti objavljen 22. jula.

Konzervativci biraju novog lidera nakon što je Tereza Mej objavila da podnosi ostavku pošto nije uspela da sprovede Bregzit.

broj komentara 8 pošalji komentar
(utorak, 25. jun 2019, 12:34) - anonymous [neregistrovani]

Е моји Срби

Видим коментаришете из чисте злобе и немоћи, Енглези померају .... ЕУ а ЕУ им не може ништа.
Да ли уопште имате идеју колико су Енглези моћни и колики утицај имају у свету (ван издрндаме ЕУ), преко бивших колонија (Комонвелта) пребогатим ресурсима које и даље економски контролишу и са својим моћним англосаксонским рођацима.
Енглези сигурно излазе из ЕУ али не пре него јој загорчају живот, ја уживам гледајући немоћ ЕУ да било шта уради.

(utorak, 25. jun 2019, 12:24) - anonymous [neregistrovani]

Ma ajte molim vas!

Više idite, dosadili ste.

(utorak, 25. jun 2019, 11:45) - anonymous [neregistrovani]

Хвала Богу, већ једном.

Да није Русија ушла у Савет Европе ови Британци би се још развлачили... Овако изласком Британаца из ЕУ Америка гледа да што више напакости Европи.

(utorak, 25. jun 2019, 11:24) - anonymous [neregistrovani]

Ovaj

Ovaj ce na kraju da razori Ujedinjeno kraljevstvo.

(utorak, 25. jun 2019, 11:21) - anonymous [neregistrovani]

'Оћете ли, већ једном!?

Идите, браћо драга, више нико и не помишља да вас задржава... Само, мало тише, ако је икако могуће. Узнемиравате радне људе и грађане Европске уније, а и шире.

(utorak, 25. jun 2019, 10:30) - anonymous [neregistrovani]

Излазак

Само тврди пазар, нигде они неће да изађу, лепше је у еу где се користе сиромашније чланице да се сабирају паре.

(utorak, 25. jun 2019, 10:06) - anonymous [neregistrovani]

УК

Блокирали су развој ЕУ све време, имали најповлашћенији статус, ни то им није било доста, а сада када су схватили колики су себи проблем направили 2016. сада се праве паметни. Доста више, идите и не враћајте се.

(utorak, 25. jun 2019, 07:47) - anonymous [neregistrovani]

More vi ste bre ko komšinica Mica

Sve polazite a nikako da odete. Pa idite već jednom, idite, niko vas ne moli da ostanete. Cela Evropa je sita vašeg pozorišta i ponašanja "uvređene princeze".