Broj zahteva za azil u EU pao na nivo pre migrantske krize

Evropska kancelarija za podršku sistemu azila ( EASO) objavila je da je broj zahteva za azil u EU nastavio da pada treću godinu za redom i da se u 2018. godini vratio na nivo koji je postojao pre početka migrantske i izbegličke krize 2015. godine.

U Evropskoj komisiji navode da je u 2018. godini u EU, Norveškoj i Švajcarskoj podneto ukupno 664. 480 zahteva za azil.

Najviše podnosilaca azila u EU u 2018. godini bilo je iz Sirije (13 odsto), Avganistana i Iraka (po sedam odsto).

Među prvih deset zemalja porekla potencijalnih azilanata nalaze se i – Pakistan, Iran, Turska, Albanija i Gruzija, navode u Evropskoj komisiji.

Istovremeno najviše zahteva za azil podneto je u – Nemačkoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji i Španiji.

U Briselu ocenjuju da će i pored manjeg povećanja broja zahteva za azil u prvih pet meseci 2019. godine opšti trend pada biti nastavljen.

"Sada bolje upravljamo granicama, uspostavili smo snažna partnerstva sa zemljama porekla i tranzira, a značajno smo unapredili napore da zaštitimo migrante tokom puta i izborimo se sa korenom problema nelegalne migracije. Ovakav zajendički rad uz evropski pristup mora biti nastavljen", izjavio je komesar za moigracije, unutrašnja pitanja i državljanstva Dimitris Avramoplulos.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 24. jun 2019, 16:12) - anonymous [neregistrovani]

Sad spao

Jel se sa Sirijom završilo. Polomiše ameri noge. Sad da vidimo kako sa Iranom bude. Ako stvarno napadnu i Evropa opet odbije da se pridruži, opet ima da liju imigranti po Evropi kao tropska kiša.