Novi međunarodni izaslanik za Darfur

Ujedinjene nacije i organizacija Afričke unije imenovali su ministra spoljnih poslova Burkine Fase Đibrila Basolu za novog izaslanika za sudansku pokrajinu Darfur, gde je u proteklih pet godina ubijeno između 200.000 i 400.000 ljudi, dok je oko 2,5 miliona proterano iz domova.

Imenovanjem Basole, UN i AU objedinili su diplomatske napore za pronalaženje izlaza iz ozbiljnog ćorsokaka u koji je zapao proces rešavanja krize u Darfuru, te će šef diplomatije Burkine Faso nadalje obavljati zadatke koje su do sada, odvojeno, izvršavali izaslanik svetske organizacije Jan Elijason i njegov afrički kolega Salim Ahmed Salim.

Basole, 51, važi za diplomatu sa ozbiljnim iskustvom u rešavanju konflikata, pošto je prošle godine odigrao neobično važnu ulogu u pregovorima koji su, na koncu, okončani mirovnim sporazumom između vlasti Obale Slonovače i pobunjenika.

Novog izaslanika u Darfuru, međutim, očekuje najozbiljniji izazov u dosadašnjoj karijeri, obzirom na katarstrofalnu situaciju u toj pokrajini, te velike probleme kooji prate raspoređivanje oko 26.000 pripadnika mešovitih mirovnih snaga UN i AU.

Do sada, u Darfur je stiglo oko 9.000 mirotvoraca, odnosno 2.000 više od nekadašnjih snaga Afričke unije, koje su prethodnih godina bezuspešno pokušavale da donesu mir u region.

Diplomatsku akciju, osim činjenice da posrednici istovremeno pregovaraju sa desetak različitih grupa, kvare i ozbiljni sukobi, te su pobunjenici juče na nišanu čitavih pet sati držali jedinicu od 38 "plavih šlemova."

broj komentara 0 pošalji komentar