Njujork tajms: Tramp naredio, pa otkazao napad na Iran

Američki predsednik Donald Tramp odobrio je jutros vojne udare na ciljeve u Iranu kao odgovor na obaranje američkog drona vrednog 130 miliona dolara, ali se iznenada predomislio i otkazao akciju, piše Njujork tajms.

Trebalo je da budu gađane radarske baterije i iranski projektili i da se akcija sprovede rano jutros kako bi se izbegao rizik da budu pogođeni civili ili vojnici.

Nije, međutim, jasno da li su napadi trajno otkazani, a nije poznato da li do vojne akcije nije došlo zbog toga što se predsednik Tramp predomislio ili zbog zabrinutosti u administraciji oko logistike ili strategije te akcije.

Tramp poslao poruku Iranu preko Omana

Iranski zvaničnici naveli su da Teheran tokom noći dobio poruku od predsednika SAD Donalda Trampa preko Omana da je napad na Iran neminovan, prenosi Rojters.

"Tramp je u poruci rekao da je protiv rata sa Iranom i da želi da razgovara sa Teheranom o različitim pitanjima. Američki predsednik je dao kratak vremenski rok da se odgovori na poruku. Odgovor Irana je, međutim, bio da je na vrhovnom vođi Hamneiju da odgovori na ta pitanja", izjavio je jedan od zvaničnika koji je želeo da ostane anoniman, dodaje Rojters.

Drugi zvaničnik je naveo da je Iran jasno stavio do znanja da je iranski lider protiv bilo kakvih razgovora, ali da će mu poruka biti prosleđena kako bi doneo odluku o tome.

"Kako god, rekli smo zvaničnicima Omana da će napad na Iran imati regionalne i međunarodne posledice", istakao je zvaničnik, prenosi Rojters.

Nešto ranije, rekao je da je obaranje američkog drona bila velika greška Irana, ali da je to možda rezultat ljudske greške i da mu je teško da poveruje da je obaranje bilo namerno.

Teheran tvrdi da je ta letelica narušila iranski vazdušni prostor, što je Pentagon negirao.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи