Turska, doživotne zatvorske kazne za pučiste

Sud u Turskoj na doživotni zatvor osudio je 24 osobe zbog umešanosti u pokušaj zbacivanja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u julu 2016. godine. Među osuđenima su bivši načelnik vazdušnih snaga i jedan od bivših pomoćnika predsednika Erdogana.

Turski sud je izrekao doživotne kazne brojnim osuđenicima zbog njihove umešanosti u vojni puč u Turskoj 2016. godine.

Izrečene su 24 doživotne kazne zatvora po uslovima strožijim od uobičajenim, a u predmetu koji se vodio protiv pučista terorističke organizacije "Fetulahi" (FETO), prenosi Hurijet na enleskom.

U glavnom gradu Ankari, tužioci su preporučili 141 doživotne zatvorske kazne za 17 navodnih članova takozvanog "Veća za mir u kući", podskupine pučista FETO-a. 

Turske vlasti za pokušaj puča krive Fetulaha Gulena i njegovu organizaciju. Gulen živi u SAD i negira bilo kakvu umešanost.

Posle propasti puča, turske vlasti su pokrenule masovnu odmazdu, tragajući za pristalicama Gulena u vojsci i državnim institucijama.

Govoreći o tom pitanju, ministar pravde Abdulhamit Gul izjavio je da je tursko pravosuđe postavilo  odličan primer pravde.

Gul je rekao da su suđenja sprovedena u okviru pravde i turskog ustava, koji su podstrekivači državnog udara pokušali da zbace.

"Niko neće moći da eliminiše demokratiju i nacionalnu volju u Turskoj", dodao je on.

Pokušaj državnog udara u Turskoj desio se 15. i 16. jula 2016. godine. Državni udar je pokušao da izvede pobunjeni deo turske vojske koji je bio protiv režima turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. 

U sukobima između pučista i snaga lojalnih Erdoganovom režimu poginulo je oko 290 ljudi, a više od 1.400 je ranjeno. Uhapšeno je oko 6.000 ljudi, a smenjena su 34 turska oficira. 

broj komentara 0 pošalji komentar