EU produžila sankcije Rusiji zbog Krima i Sevastopolja

Evropski savet produžio je restriktivne mere uvedene Rusiji kao odgovor na nezakonitu aneksiju Krima i Sevastopolja.

Sankcije su produžene do 23. juna 2020. godine i ograničene su na teritoriju Krima i Sevastopolja.

U saopštenju Evropskog saveta navodi se da restriktivne mere uključuju zabranu uvoza proizvoda koji dolaze sa Krima ili Sevastopolja u EU, zatim zabranu ulaganja državljana i kompanija EU u Krim ili Sevastopolj, ali i zabranu turističkih usluga na Krimu ili u Sevastopolju, što podrazumeva da evropski kruzeri ne smeju pristajati u lukama na Krimskom poluostrvu, osim u hitnim slučajevima.

Zabrana se dalje odnosi i na izvoz određene robe i tehnologija krimskim kompanijama ili za upotrebu u sektoru saobraćaja, telekomunikacija i energetike, odnose se i na traženje, istraživanje i proizvodnju nafte, gasa i mineralnih resursa na Krimu.

U Briselu podsećaju da EU ostaje čvrsta u svojoj opredeljenosti da podrži suverenitet Ukrajine i njen teritorijalni integritet, kao i da ne priznaje i osuđuje aneksiju kao kršenje međunarodnog prava.

broj komentara 9 pošalji komentar
(petak, 21. jun 2019, 10:42) - anonymous [neregistrovani]

Nije normalno

EU priznaje Kosovo koje je nastalo na krvlju, ubijanju i razaranju a ne priznaje Krim bez ijedne kapi krvi. Stvarno nije normalno.

(petak, 21. jun 2019, 10:37) - anonymous [neregistrovani]

Je, preplašili ste ih

Samo ih motivisali da svoju sopstvenu proizvodnju podignu i prekinu zavisnost od EU. A u međuvremenu proizvođaći iz EU gube pare i negoduju. Sve zbog toga da amerima nije pošlo od ruke da posade svoje baze na Krimu. Pa ko je uopšte mogo toliko bistar da bude pa da misli da će Rusi ikad to da dopuste?

(četvrtak, 20. jun 2019, 22:57) - anonymous [neregistrovani]

Gmizavci, bilo bi vam

bolje da se bavite stvarima koje bi vam donele potez napred.


(četvrtak, 20. jun 2019, 21:48) - Воронцов [neregistrovani]

Крим се мирним путем присјединио Русији у доба царице Катарине 2.

Сада се Крим и Севастопољ (његов оснивач је управо кнез Потемкин у доба Катарине 2.) само вратио оном коме је и припадао. Наравно ЕУ ће увек наћи разлог за санкције, тако да кад им ово не би послужило као разлог нашли би други разлог.

(četvrtak, 20. jun 2019, 20:05) - anonymous Lala [neregistrovani]

Sankcije pod parolom :

Plaćamo 200 da vratimo izgubljenih 50 .

(četvrtak, 20. jun 2019, 19:40) - gojko -Vojnic [neregistrovani]

Primetio sam...

"У Бриселу подсећају да ЕУ остаје чврста у својој опредељености да подржи суверенитет Украјине и њен територијални интегритет"

...koliko je ta EU dvolicna i nemoralna, jer kad se radi o Srbiji i njenom suverenitetu onda nisu tako cvrsto opredeljeni da je podrze za razliku od Ukrajine.

(četvrtak, 20. jun 2019, 18:01) - anonymous [neregistrovani]

Uvode sankcije Rusiji,

a ne mogu da skinu takse albancima,to je Unija.

(četvrtak, 20. jun 2019, 17:33) - FORum LIvii [neregistrovani]

bez logike

Од 2014. године, Русија је због санкција изгубила близу 50 милијарди долара, Европа – 240 милијарде долара, САД – 17 милијарди долара, а Јапан 27 милијарди долара", поручио је руски председник
SAMI SEBI UVODE SANKCIJE !Nije normalno da EU ,kada ima vecinu zemalja sa negativnim budzetima, sa rastom od 0,1 % , sa armijama mladih bez posla, sa poljoprivrednicima koji rade sa gubitkom, da uvodi sankcije Rusiji.
Cini se da EU nema svoju politiku , da je prinudjena, ucenjena i da po naredjenju izvrsava tudje naloge.

(četvrtak, 20. jun 2019, 17:27) - Uglješa Čađenović-CRNI [neregistrovani]

Rusija Kina stubovi civilizacije

EU-Američki vazali