Makron: Treba nam najbolji tim za Evropu

U Briselu se ponovo raspravlja o imenovanjima na vodeća mesta u institucijama EU, a francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da će u izboru podržati "najjače osobe", one koje mogu da iznesu ambiciozne planove za Evropsku uniju u narednih pet godina.

Emanuel Makron je, dolazeći na samit u Briselu, rekao da će Francuska imati konstruktivnu ulogu u stvaranju "najboljeg tima za Evropu".

Prema njegovim rečima, kandidati za najviše funkcije moraju da imaju "znanje, ambiciju i kredibilitet" i dodao da se prilikom izbora mora voditi računa i o ravnopravnoj rodnoj zastupljenosti imenovanih.

Makron je na navode da su pozicije Nemačke i Francuske suprotstavljene po pitanju imenovanja i samih kandidata, naveo da su "razgovori u toku" i najavio da će se tokom samita u Briselu sastati odvojeno i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Pored izbora kandidata za vodeća mesta u EU, francuski predsednik je posebno naglasio važnost razgovora o Strateškoj agendi Unije i stavio na prvo mesto razgovore o klimatskima promenama koji bi trebalo da vode karbonskoj neutralnosti EU do 2050. godine.

"Inicijativa je pokrenuta u Sibiju. Već 15 zemlja članica su je podržale i raste konsenzus oko ove ambiciozne odluke", istakao je Makron.

Dodao je da će se tokom samita u Briselu razgovarati i o evropskom ekonomskom i socijalnom modelu, kao i da će deo razgovora biti posvećen spoljnim poslovima.

Nemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je da vladajuća koalicija u Nemačkoj podržava sistem tzv. vodećih lidera kao princip za izbor predsednika Evropske komisije.

Dolazeći na samit lidera EU, Merkelova je ocenila da u Evropskom savetu ima različitih stavova i da je moguće da se danas "ne dođe do konačnog rešenja", odnosno spiska kandidata za predsednika Evropske komisije.

Merkelova je dodala da, međutim, nema razloga za brigu jer ima dovoljno vremena da se odluka o imenovanjim usaglasi do prvog zasedanja novog Evropskog parlameta, zakazanog za 2. jul u Strazburu.

Takođe, založila se za saradnju Evropskog saveta i Evropskog parlameta kada su u pitanju imenovanja na vodeće funkcije u institucijama EU.

"Danas ćemo saslušati izveštaj koji će podneti predsednik i nastaviti korak po korak. Važno je da se u ovom procesu poštuju mišljenja i Saveta i Parlamenta. Ja neću podržati predlog Evropskog saveta koji neće biti podržan u Evropskom parlametu", poručila je nemačka kancelarka. 

Holandski premijer Mark Rute izjavio je da lično, kao liberal, podržava izbor predstavnice Alijanse liberala i demokrata za Evropu i komesarke Margaret Vestager za buduću predsednicu Evropske komisije.

Rute je, po dolasku na samit EU u Brisel, rekao i da se još vodi rasprava i o tome ko će biti novi šef diplomatije Unije i predsednik Evropskog saveta.

"Razgovaraćemo i o izboru predsednika Evropskog parlamenta, do čega bi trebalo da dođe početkom juna", dodao je Rute. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво