Putin: Ako želiš mir, spremaj se za rat

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je SAD da ne upotrebljavaju silu protiv Irana zbog incidenta u Omanskom zalivu, jer bi to, kako je rekao, imalo katastrofalne posledice za region. Poručuje da Rusija ne samo da osigurava nuklearni paritet već je dva-tri koraka ispred ostalih u savremenom naoružanju. Ako želiš mir, spremaj se za rat, istakao je Putin, koji je 17. put u emisiji "Dirketna linija" odgovarao na pitanja građana.

Vladimir Putin je na na tradicionalnoj godišnjoj emisiji uživo "Direktna linija" primetio da Rusija nije među liderima po vojnim rashodima ali da je to ne sprečava da bude dva-tri koraka ispred ostalih po savremenom naoružanju.

"Bez obzira na skromna sredstva za odbranu, Rusija ne samo da osigurava nuklearni i vojni paritet već je dva-tri koraka ispred konkurencije u savremenom visoko tehnološkom naoružanju", rekao je Putin

"Ako želiš mir, spremaj se za rat. Imamo još jednu izreku: ko ne želi da hrani svoju vojsku, hraniće tuđu", poručio je ruski predsednik.

Govoreći o vojnim rashodima ruski predsednik navodi da se Ruska Federacija nalazi tek na sedmom mestu i da stalno smanjuje rashode.

Prema njegovim rečima, ispred Rusije su SAD, Saudijska Arabija i druge države.

"Sankcije velika graška SAD"

Govoreći o odnosima sa SAD navodi da je Rusija spremna za dijalog onoliko koliko je na njega spreman Vašington. Međutim, kako kaže – to neće biti jednostavno.

Ističe da su sankcije SAD velika greška.

Govoreći o gubicima koji su posledica ograničavajućih mera koje je Zapad uveo Rusiji nakon što je Krim ponovo ušao u njen sastav navodi da ne gubi samo Rusija već i zemlje širom sveta.

"Od 2014. godine, Rusija je zbog sankcija izgubila blizu 50 milijardi dolara, Evropa – 240 milijarde dolara, SAD – 17 milijardi dolara, a Japan 27 milijardi dolara", poručio je ruski predsednik.

Smatra da je teško verovati da će se odnos Zapada prema Rusiji uskoro promeniti.

Putin je dodao da će SAD i dalje kočiti Rusiju kao globalnog konkurenta u ekonomiji, kao što to sada rade sa Kinom preko "Huaveja".

Osvrćući se na incident u Omanskom zalivu upozorava SAD da ne upotrebljavaju silu protiv Irana jer bi to, kako je rekao, imalo katastrofalne posledice za region.

Dodaje da bi to izazvalo eskalaciju neprijateljstava sa nepredvidivim rezultatima.  

Putin je dodao da Iran poštuje uslove nuklearnog sporazuma uprkos povlačenju SAD, dodajući da smatra da su sankcije SAD protiv Irana neosnovane.

"O mogućim sajber napadima iz Amerike"

Više pitanja odnosilo se na nedavni članak objavljen u američkim medijima o tome da SAD spremaju hakerske napade na Rusiju, na ruske energetske sisteme, pa je voditelj pitao da li je moguće da se tako nešto desi.

"Moramo na to da reagujemo, da shvatimo šta se događa. Više puta smo predlagali našim američkim partnerima da ustanovimo neka pravila u sajber prostoru, ali nismo dobili nikakav odgovor", prokomentarisao je predsednik.

"O novom predsedniku Ukrajine"

Odgovarajući na pitanje o novom predsedniku Ukrajine, glumcu komičaru Vladimiru Zelenskom, Putin kaže da je gledao njegove nastupe i da je reč o talentovanom i duhovitom čoveku.

"Sve je bilo talentovano i smešno, ali sada nije smešno, to što se dešava u Donbasu nije smešno. Ovo nije komedija, ovo je tragedija. Postao je šef države i trebao bi da reši ove probleme", rekao je ruski predsednik, govoreći o situaciji u jugoistočnoj Ukrajini.

Prema njegovim rečima konflikti se ne mogu rešiti bez dijaloga.

"Zelenski bi trebalo da se uključi u direktan dijalog sa rukovodstvom Donbasa, a ne da ga napusti", poručio je Putin.

"Nisam umoran, da jesam ne bih se kandidovao"

Na pitanje građana da li mu je dosadilo da bude predsednik, ruski lider je odgovorio: Da mi je dosadilo ne bih se kandidovao za četvrti mandat.

Tradicionalna godišnja emisiji uživo "Direktna linija", trajala je više od četiri sata, a ruski predsednik je odgovarao na pitanja građana iz Rusije i sveta o aktuelnim pitanjima iz zemlja i sveta.

Građane su najviše interesovala pitanja iz oblasti ekonomije, životnog standarda, zdravstva, obrazovanja, spoljne politike i socijalne sfere.

Građane su zanimale i plate, zdravsto i borba protiv korupcije. Ekonomija, a ne naoružanje, pravi je odraz moći države, odgovara Vladimir Putin.

"Pre nekoliko godina doživeli smo nekoliko šokova. I tu ne mislim samo na spoljne uticaje i zapadne sankcije, već na situaciju na domaćem tržištu izvoza nafte, gasa, metala, hemikalija. Istina je da su plate neko vreme bile u padu, ali sada postepeno rastu", naveo je Putin.

"Rusija ne želi da bude kao Sovjetski Savez"

Govoreći nakon današnje televizijske sesije "Direktna linija", predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je novinarima da Rusija ne želi da bude kao Sovjetski Savez, koji je nametao svoj način života i politički sistem svojim susedima, uključujući zemlje istočne Evrope. 

Napomenuo je da je sovjetska politika bila "kontraproduktivna, preskupa i da nije imala istorijsku perspektivu" i da je "nemoguće primorati druge ljude da žive po vašim pravilima", preneo je AP. 

Na pitanje da li je Rusija povratila status Sovjetskog Saveza, Putin je rekao da to nije potrebno.

Na današnjoj televizijskoj sesiji, ruskom predsedniku Vladimiru Putinu stiglo je oko 2.645 miliona pitanja i poruka, objavila je televizija Rosija-24 posle sedamnaeste sesije "Direktna linija", preneo je Tas

Naime, samo tokom sesije primljeno je više od milion pitanja i adresa, uprkos DDoS napada.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво