Tramp povodom obaranja drona poručio Iranu: Napravili ste veliku grešku

Centralna komanda vojske SAD (CENTCOM) potvrdila je da su iranske snage oborile američki dron, navodeći da se "neisprovocirani napad" dogodio u međunarodnom vazdušnom prostoru. Iz Teherana navode da se dron SAD kretao u tajnosti. Upozoravaju Pentagon da ne narušavaju iranski vazdušni prostor. Obaranjem drona je upućena jasna poruka Americi, poručio je Teheran. Predsednik SAD Donald Tramp poručio da je to velika greška. Iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif kaže da Teheran ne traži rat, ali da će Iran braniti svoju teritoriju.

 U saopštenju se navodi da je bespilotna letelica "RQ-4A Global hok" za nadgledanje mora rano jutros "oborena iranskim raketnim sistemom zemlja-vazduh dok je operisala u međunarodnom vazdušnom prostoru nad Ormuskim moreuzom".

Prema navodima Centralne komande vojske SAD, "iranski izveštaji da je letelica bila nad Iranom su lažni" i radi se o "neisprovociranom napadu na američki objekat za nagledanje u međunarodnom vazdušnom prostoru".

Američki predsednik Donald Tramp je na Tviteru poručio da je Iran napravio, kako je rekao,  "veoma veliku grešku".

AP prenosi da je Ministarstvo spoljnih poslova Irana upozorilo SAD da ne narušavaju iranski vazdušni prostor, pošto je Revolucionarna garda Irana oborila američki dron.

Iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif napisao je na Tviteru da SAD ne govore istinu o tome da je Iran oborio dron američke vojske u međunarodnom prostoru i dodao da će Teheran to pitanje izneti u UN, preneo je Rojters.

"SAD sprovode ekonomski terorizam na Iran, sprovode tajne akcije protiv nas i sada napadaju našu teritoriju. Mi ne tražimo rat, ali ćemo revnosno braniti naše nebo, zemlju i vode. Postavićemo pitanje ove nove agresije u UN i pokazati da SAD lažu o internacionalnim vodama", napisao je Zarif na Tviteru.

Poluzvanična iranska agencija Tasnim objavila je saopštenje ministarstva u kojem je rečeno da Iran ne može da dopusti "nezakonite prelaske preko teritorije i upade u svoj vazdzšni prostor bilo kom stranom letećem objektu".

Navodi se da "oni koji su upali snose punu odgovornost" za to što se dogodilo.

Ranije danas neimenovani američki zvaničnik naveo je da je bespilotna letelica američke mornarice SAD oborena u međunarodnom vazdušnom prostoru nad Ormuskim moreuzom.

Prethodno je iranska Revolucionarna garda objavila da je oborila "američku špijunsku letelicu" u južnoj provinciji Hormozgan, javili su iranski mediji.

"Bespilotna letelica je poletela iz američke baze na jugu Persijskog zaliva. Ugasila je opremu za identifikaciju, što je kršenje pravila u avijaciji i kretala se u tajnosti", navela je Iranska revolucionarna garda.

Vrhovni komandant iranske Revolucionarne garde, general Husein Salami, poručio je da je obaranjem američke bespilotne letelice upućena "jasna poruka" Americi, ističući da su granice Irana "crvena linija".

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво