Svečani doček za Si Đinpinga u Pjongjangu

Kineski predsednik Si Đinping doputovao je u Severnu Koreju, što je njegova prva poseta od stupanja na dužnost šefa države 2013. godine. Ovo je, kako napominje Bi-Bi-Si, i prva poseta nekog kineskog predsednika Pjongjangu od 2005. godine.

Kineska agencija Sinhua javlja da je Si Đinping doputovao nešto pre 11 sati po lokalnom vremenu u dvodnevnu posetu Severnoj Koreji tokom koje će, kako se očekuje, sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom razgovarati o oživljavanju razgovora sa Vašingtonom u vezi sa nuklearnim programom Pjongjanga.

Si je doputovao u pratnji supruge Peng Lijuan i nekoliko zvaničnika Komunističke partije, prenosi AP, a na aerodromu im je priređen svečani doček. 

Ove godine se navršava 60 godina od potpisivanja sporazuma o vazdušnom i drumskom saobraćaju između Kine i Severne Koreje.

Severnokorejski lider Kim Džong Un posetio je Kinu četiri puta od početka prošle godine.

Uoči posete Pjongjangu, kineski predsednik je izjavio da Severna Koreja ide u "pravom smeru" rešavajući politička pitanja na Korejskom poluostrvu.

Si nije ovom prilikom pomenuo pregovore o nuklearnom naoružanju Vašingtona i Pjongjanga, međutim, stručnjaci smatraju da će on najverovatnije tokom razgovora sa severnokorejskim liderom podržati napore Severne Koreje koja poziva na postepeno razoružanje.

Si je istakao da će njegova dvodnevna poseta ojačati stratešku komunikaciju i razmenu između dve prijateljske zemlje.

Agencija Rojters prenosi da poseta Sija Severnoj Koreji predstavlja vidljivu podršku Kimu.

Kako se navodi, Si je rekao da će Kina doprineti miru, stabilnosti, razvoju i prosperitetu u regionu jačanjem komunikacije sa Severnom Korejom.

"Kina će se takođe angažovati s drugim zainteresovanim stranama tako što će zajednički ubrzati napredak u dijalogu i pregovorima o pitanjima Korejskog poluostrva", rekao je Si.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво