Tri Rusa i Ukrajinac osumnjičeni za obaranje malezijskog aviona

Za obaranje malezijskog aviona u julu 2014. godine osumnjična su tri ruska i jedan ukrajinski državljanin. Oni će se suočiti se sa optužbama za ubistvo na suđenju, koje je zakazano za mart naredne godine u Holandiji.

Istražitelji su objavili imena četvoro osumnjičenih, od kojih je troje ruskih i jedan ukrajinski državljanin, pet godina nakon što je putnički avion "Malezija erlajnsa" raketom oboren iznad teritorije, koja je pod kontrolom proruskih snaga u Ukrajini.

Četvoro osumnjičenih smatra se odgovornim za transport raketnog sistema, koji je upotrebljen za obaranje aviona na letu MH-17.

Istražitelji su poručili da će tražiti od Rusije da izruči osumnjičene, koji su locirani u toj zemlji, dok se veruje da se državljanin Ukrajine nalazi u toj zemlji.

Kako su dodali, suđenje će početi 9. marta 2020. godine u Holandiji.

Tužilac zadužen za taj slučaj, Fred Vesterbeke kaže da tužilaštvo želi da zna sve o lancu komande koji je doprineo tome da projektil bude ispaljen.

Odgovarajući na pitanje o eventualnoj umešanosti Kremlja, Vesterbeke je rekao da da će istraživati taj lanac koliko god bude trebalo, prenosi AP.

"Želimo da imamo što bolji uvid u lanac komande i u to ko je sve bio umešan. U tom smislu nećemo postavljati sebi nikakva ograničenja", naveo je Vesterbeke.

U obaranju malezijskog aviona 17. jula 2014. godine poginulo je 298 ljudi, najviše državljana Holandije.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво