Bin Salmanu preti istraga zbog Kašogija

Saudijski princ Mohamed bin Salman trebalo bi da bude ispitan zbog ubistva novinara Džamala Kašogija, jer postoji “verodostojan dokaz“ da su saudijski prestolonaslednik i drugi zvaničnici odgovorni za to ubistvo, navodi se u izveštaju UN, prenosi Gardijan.

Kako se navodi, u analizi o tome šta se desilo sa Kašogijem objavljenoj na 100 strana, Agnes Kalamar specijalni izvestilac UN kaže da je smrt novinara bila "međunarodni zločin".

"Nemamo dokaze ko je naredio ubistvo, ali da ima dovoljno dokaza o odgovornosti saudijskog princa i da to treba dalje istražiti. To je planiran zločin saudijskih zvaničnika, istakla je Kalmarova. 

"Zaključak specijalnog istražitelja je da je Kašogi bio žrtva ubistva s predumišljajem, ubistva za koje ne postoji pravni osnov, ubistva za koje je država Saudijska Arabija odgovorna prema međunarodnom pravu", dodala je Kalamarova.

Koristeći snimke razgovora iz istambulskog konzulata gde je Kašogi ubijen, izveštaji Kalamardove sastoje se od njegovih poslednjih trenutaka i sukoba sa saudijskim zvaničnicima od kojih je jedan rekao: "Dolazimo po vas".

Kašogi je odbio da sarađuje, a nakon toga se na snimcima može čuti borba i teško disanje.

"Procene snimaka obaveštajnih zvaničnika u Turskoj i drugim zemljama ukazuju na to da je gospodinu Kašogiju mogao biti ubrizgan sedativ, a da je zatim ugušen plastičnom vrećom", stoji u zaključku specijalnog istražitelja.

Prema navodima Gardijana, nalazi će povećati pritisak na princa Salmana da objasni šta zna o ubistvu Kašogija.

Kraljevstvo je prethodno objasnilo da prestolonaslednik o ubistvu ne zna ništa, dodaje britanski list.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи