Zašto protestuju građani Hongkonga

U svetu je ovih dana jedna od vodećih vesti priča o Hongkongu. Pažnju privlači nezadovoljstvo građana, jer je predložen, a onda suspendovan predlog zakona o ekstradiciji osumnjičenih na teritoriju Kine.

Hongkong je specijalna administrativna oblast Narodne Republike Kine, ima više od sedam miliona stanovnika od čega su 93 odsto Kinezi.

Istorijski posmatrano, posle 150 godina britanske vladavine, Hongkong se 1997. vratio pod upravu Kine, ali uz obećanje da će zadržati autonomiju na 50 godina u okviru politike "Jedna zemlja, dva sistema" i da će slobodni demokratski izbori biti održani 2017. godine.

Hongkong je zadržao visok stepen autonomije – pravni sistem, valutu, običaje, trgovačka pregovarača prava i imigracione zakone. Jedna je od najliberalnijih privreda na svetu i međunarodni finansijski i trgovinski centar.

Samo su odbrana i diplomatski odnosi pod upravom centralne vlade u Pekingu. Međutim, 2014. godine predloženo je da se izmeni zakon kako bi Kina imala kontrolu na izborima i pravo provere predloženih kandidata.

Zbog toga su studenti izašli na ulice i za samo nekoliko dana protesti su doživeli dramatične razmere. Grad je bio paralisan 79 dana. U junu 2015. godine predlog novog zakona koji je podržala Kina, odbačen je.

Povod za najnovije demonstracije u Hongkongu je predlog zakona o ekstradiciji na kontinentalnu teritoriju Kine, jer se smatra da se tim zakonom pojačava kineska kontrola i ograničavaju građanske slobode.

U uvodniku, državni kineski dnevnik Čajna dejli optužio je "strane snage" za pokušaj nanošenja štete Kini stvaranjem "haosa" u Hongkongu.

Uprkos tome što je predsednica vlade Hongkonga Keri Lam objavila obustavu rada na pomenutom zakonu na neodređeno i početak dijaloga sa svim sektorima društva, studenti zahtevaju potpuno povlačenje predloga zakona o ekstradiciji osumnjičenih Kini.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво