Trka za naslednika Tereze Mej – Džonson ubedljiv, Rab ispao iz trke

Bivši šef britanske diplomatije i nekadašnji gradonačelnik Londona Boris Džonson, osvojio je najviše glasova u drugom krugu izbora za novog lidera Konzervativne partije.

Džonson, kojeg smatraju favoritom u trci za naslednika premijerke Tereze Mej, dobio je 126 glasova konzervativnih poslanika, odnosno 12 više nego u prvom krugu glasanja, navodi Bi-Bi-Si.

Na drugom mestu je aktuelni šef diplomatije Džeremi Hant sa 46 glasova i ministar za životnu sredinu Majkl Guv, koji je dobio 41 glas konzervativaca, prenosi Rojters.

Za njima slede ministar međunarodnog razvoja Rori Stjuart sa 37 glasova i ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid sa 33 dobijena glasa.

S druge strane, bivši ministar za Bregzit Dominik Rab eliminisan je nakon što nije uspeo da pređe prag i osvoji najmanje 33 glasa.

Rab je dobio samo 30 glasova poslanika.

Glasanja će biti nastavljena tokom nedelje, dok u trci ne ostanu dva najbolje plasirana kandidata.

O preostala dva kandidata izjašnjavaće se 160.000 članova Konzervativne partije počev od 22. juna, a očekuje se da pobednik bude proglašen mesec dana kasnije.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 18. jun 2019, 21:58) - anonymous [neregistrovani]

Bice izabran Dzonson...

Tako je rekao Predsjednik Tramp kad je onomad bio u Londonu jer mu je Dzonson obecao brzi izlazak Britanije iz EU,uz dogovor ili bez dogovora sa Briselom,sto je za Amere jako vazno i sto im se mnogo zuri.Tereza Mej je oklijevala sa Bregzitom i to joj nije bilo dobro vidjeno u Washingtonu i zato je morala otici.Dakle,treba slusati starijeg i jaceg brata.