Tramp produžio uredbu o povišenom stepenu upozorenja za Zapadni Balkan

Predsednik SAD Donald Tramp produžio je odluku o povišenom stepenu upozorenja u vezi sa regionom Zapadnog Balkana, koja je na snazi još od 26. juna 2001. godine, kada ju je doneo tadašnji američki predsednik Džordž Buš mlađi, prenosi "Glas Amerike".

Tadašnji šef Bele kuće je potpisao izvršnu uredbu broj 13219 prema zakonu o suočavanju sa neuobičajenim i velikim pretnjama po nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku SAD, koju u ovom slučaju predstavljaju akcije ljudi koji se bave, pomažu, sponzorišu ili podržavaju ekstremističko nasilje u bivšoj Republici Makedoniji (koja je sada Republika Severna Makedonija) i drugim delovima regiona Zapadnog Balkana, ili delima koja se odnose na opstrukciju sprovođenja Dejtonskog sporazuma u Bosni ili rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 od 10. juna 1999. na Kosovu.

Buš mlađi je tu uredbu dopunio u onoj koja nosi broj 13304, od 28. maja 2003. godine, kako bi preduzeo dodatne korake u vezi sa delima koja se odnose na opstrukciju sprovođenja Ohridskog sporazuma iz 2001, u vezi sa Makedonijom.

U obaveštenju koje je objavila Bela kuća, sa potpisom Trampa, navodi se da "dela osoba koje prete miru i međunarodnim naporima da se stabilizuje situacija na Zapadnom Balkanu, uključujući i činove ekstremističkog nasilja i opstrukcije, nastavljaju da predstavljaju neuobičajenu i veliku pretnju nacionalnoj bezbednosti i spoljnoj politici SAD" i da "zbog toga, stepen povišenog upozorenja proglašen 26. juna i mere usvojene tog dana i posle toga, a koje se tiču toga, moraju efektivno da se nastave i posle 26. juna 2019. godine".

"Upravo zato, u skladu sa članom 202(d) Zakona o Nacionalnim upozorenjima (50 U.S.C. 1622(d)), produžavam za jednu godinu odluku o povišenom stepenu upozorenja u vezi sa Zapadnim Balkanom, proglašenu u izvršnoj uredbi broj 13219", navodi se u obaveštenju koje je potpisao američki predsednik Tramp.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 18. jun 2019, 23:48) - anonymous [neregistrovani]

Logicno

S obzirom da je USA vojska jos od 1999 prisutna na istom, logicno da je opasno.

(utorak, 18. jun 2019, 21:41) - Боки [neregistrovani]

Околности

Узимајући у обзир у шта се све увалио, мислим да дотични нема појма шта је то потписао данас.