Muhamed Mursi preminuo tokom suđenja

Bivši predsednik Egipta Muhamed Mursi preminuo je u 67. godini tokom sudskog ročišta, javila je egipatska državna televizija.

Rojters prenosi da se Muhamed Mursi onesvestio tokom sudskog ročišta i preminuo.

Kako navode svetski mediji, Mursi je doživeo srčani udar.

Telo 67-godišnjeg bivšeg predsednika Egipta prebačeno je u bolnicu, prenosi AP.

Mursijevu smrt potvrdili su i članovi njegove porodice. Njegov sin Ahmed Sudan, koji je jedan od čelnika londonskog ogranka Muslimanskog bratstva, poručio je na Fejsbuku da je smrt njegovog oca "ubistvo sa predumišljajem" i dodao da su bivšem egipatskom predsedniku uskraćeni lekovi i posete, te da su retko dobijali informacije o njegovom zdravstvenom stanju.

"Stavljen je iza staklenog kaveza (tokom suđenja). Niko nije mogao da ga čuje ili da zna šta se dešava sa njim. Nije imao nikakve posete mesecima, skoro godinu dana. Žalio se i da ne dobija lekove. Ovo je ubistvo sa predumišljajem. Ovo je spora smrt", poručio je Ahmed Sudan na svom Fejsbuk nalogu.

I Muslimansko bratstvo se oglasilo rekavši da je smrt Mursija ubistvo i pozvaju sve da prisustvuju njegovoj sahrani. Takođe, pozivaju na okupljanja ispred egipatskih ambasada širom sveta.

Mursi je politički uspon započeo kao član Muslimanskog bratstva i izabran je za predsednika 2012. godine, nasledivši Hosnija Mubaraka, u prvim slobodim izborima u Egiptu, navodi agencija.

Bio je predsednik Egipta samo godinu dana, od 30. juna 2012. do 3. jula 2013. godine, kada je svrgnut sa vlasti u državnom udaru nakon masovnih protesta protiv njegove vladavine. General armije Egipta Abdel Fatah el Sisi je tada svrgnuo Mursija sa vlasti.

Uhapšen je nakon državnog udara i osuđen na 20 godina zatvora zbog toga što je, kako se navodi, naredio pripadnicima Muslimanskog bratstva da razbijaju proteste protiv njega. Tužilaštvo je tražilo smrtnu kaznu, ali to je preinačeno. U trenutku Mursijeve smrti, više slučajeva se vodilo protiv njega.

Po dolasku na vlast, El Sisi je proglasio Muslimansko bratstvo terorističkom organizacijom. 

AP navodi da je od prevrata 2013. godine uhapšeno desetine hiljada Egipćana, uglavnom islamista, ali i drugih aktivista koji su učestvovali u Arapskom proleću 2011. godine.

Poslednje dane svog života Mursi je proveo u posebnom ogranku kaznenog kompleksa Tora, nazvanog i "škorpionski zatvor". Mnoge grupe za ljudska prava su saopštile da su uslovi u toj kaznenoj ustanovi daleko ispod egipatskih i međunarodnih standarda.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво