Hong Kong: Desetine hiljada na ulicama, traže ostavke

Desetine hiljada ljudi u Hongkongu izašlo je na ulice kako bi protestovalo protiv načina na koji se tamošnja vlada ophodi prema predlogu zakona o izručenju u Kinu.

Demonstranti su vikali "povucite se" i "ostavke" šetajući prema sedištu vlade, prenosi Rojters.

Pojedini su nosili i transparente tražeći ostavku predsednice vlade Hongkonga, Keri Lam, kao i potpuno povlačenje predloga zakona, umesto suspendovanja rada na njemu, što je Lamova juče saopštila.

"Naši zahtevi su jednostavni. Keri Lam mora da podnese ostavku, zakon o izručenju mora da se povuče i policija mora da se izvini što je koristila ekstremno nasilje protiv sopstvenog naroda", rekao je jedan od demonstranata, prenosi AP.

Kako navodi agencija, očekuje se da će današnji protesti okupiti i do milion ljudi, koliko se pojavilo na demonstracijama pre nedelju dana.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 16. jun 2019, 18:52) - anonymous NN [neregistrovani]

@__"Мали проблем"

Ma ti si "čuo" ali nisi dobro čuo...što je babi milo to se babi snilo..Ti bi najrađe video da Kinezi vladaju svetom meni se čini. Kina može da napreduje samo u sistemu koji je i sama prihvatila, liberalni kapitalističko socijalni i saradnja sa zapadom i Amerikom inače ih čeka nezaposlenost, povlačenje zapadnih fabrika i tehnologija koje su u njima iz Kine budu li gušili zahteve svojih građana, čekaće ih još nemira i ovo što se sada događa.A tvoja priča je tvoja želja. Kinezi su ipak mudar narod neće oni sebi dozvoliti politiku SFRJ iz 90 ih

(nedelja, 16. jun 2019, 16:26) - anonymous [neregistrovani]

Мали проблем

Једини ко поставља и смењује председника локалне владе је Кина а ја нисам чуо да је било где у Кини (Хонг Конг је такође Кина) председник локалне владе смењен због протеста.
Иначе се Кина већ огласила по том питању, нико се не смењује а закон о изручењу мора да се усвоји, тако да им је џаба кречење.