Ruski sladoled za kinesko poverenje

Peti samit šefova država Konferencije o interakciji i merama izgradnje poverenja u Aziji, održava se u glavnom gradu Tadžikistana, Dušanbeu.

Uoči samita, sastali su se predsednici Vladimir Putin i Si Đinping, a sastanak je bio u znaku slavlja – 66. rođendana kineskog predsednika.

Ruski lider je poželeo kineskom kolegi srećan rođendan i poklonio mu sanduk ruskog sladoleda.

Predsednik Si zahvalio je Putinu i poručio mu da je veoma popularan u Kini. Dvojica lidera nazdravila su tom prilikom šampanjcem. Pre nekoliko godina kineski poslovni ljudi rekli su Putinu da Kinezi izuzetno vole ruski sladoled. Si Đinping je dobio i rođendansku tortu.

"Došao sam malo ranije, pre početka samita kako bih vam poželeo srećan rođendan. Imamo veoma neobičan posao pa ponekad moramo da radimo kada nam je rođendan. Poželeo bih vam sve najbolje", rekao je Vladimir Putin.

U prvom govoru pred učesnicima samita, kineski predsednik je naglasio da njegova zemlja ostaje posvećena dogovorima koji će koristiti svim stranama, kao i svim odredbama međunarodnog prava.

"Kina će se i dalje zalagati za miran razvoj, i neće nanositi štetu drugima radi svoje koristi. Zalagaćemo se da se sva pitanja teritorijalnog suvereniteta rešavaju mirnim putem, i pomagaćemo u pregovorima između svih strana. Posvećeni smo očuvanju međunarodnog prava jer se samo tako može održati mir u svetu. Sarađivaćemo sa drugim zemljama zarad opšte dobiti", rekao je Si Đinping.

Samit je počeo u senci optužbi Sjedinjenih Država da je Iran odgovoran za napade tankera na Omanskom zalivu, kao i da se Iran ne pridržava sporazuma o razvoju nuklearnog programa iz 2015. iz koga se Vašington povukao prošle godine i ponovo uveo sankcije.

Predsednik Irana Hasan Ruhani rekao je da ne može Iran sam da se pridržava sporazuma, već da je neophodno da se sve strane vrate da bi dogovor opstao.

"Izlazak Amerike iz sporazuma je poremetio sve što je dogovoreno, i ima negativan uticaj na svaki budući pravac razvoja. Verujemo da je jedno razumno rešenje da svi potpisnici sporazuma poštuju svoje obaveze", rekao je Vladimir Putin.

Na skupu u Dušanbeu učestvuju lideri 27 država članica koje pokrivaju 90 odsto teritorije i stanovništva u Aziji, kao i osam država posmatrača i pet međunarodnih organizacija, uključujući i Ujedinjene nacije. Reč je o međunarodnom forumu u cilju jačanja saradnje, a uspostavljen je radi očuvanja mira, stabilnosti i bezbednosti u Aziji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво