Odluka o izručenju Asanža odložena za februar

Puno saslušanje na kojem će biti odlučeno da li će osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž biti izručen SAD, biće održano u februaru sledeće godine, odlučio je Vestministertski prekršajni sud u Londonu.

Američke vlasti optužile su Džulijana Asanža za navodni pokušaj da razbije vladine šifre i kršenje zakona o špijunaži, prenosi Rojters

Ukoliko bude osuđen, Asanž bi mogao da u zatvoru provede decenije.

Asanž, koji se pred sudom pojavio putem video linka iz londonskog zatvora, rekao je da je važno da ljudi ne budu prevareni da pomisle da je Vikiliks bilo šta osim izdavača.

"Ništa nisam hakovao", istakao je on, pošto je advokat koji predstavlja SAD, Ben Brendon, ponovio optužbe, ukljućujući onu o razbijanju šifre Ministarstva odbrane.

Brendon je rekao da su Asanžovi postupci bili opasni i da je objavljivanjem neredigovanog materijala doveo u opasnost mnoge obaveštajen izvore, ukljućujući novinare, branitelje ljudskih prava i političke aktiviste.

Asanžov advokat Mark Samers je naveo da su optužbe nečuvene i da predstavljaju direktan napad na prava novinara i slobodu govora.

On se požalio da njegov klijent nema pristup kompjuteru kako bi mogao da prati suđenje i naglasio da Asanž, koji je bio previše bolestan da bi prisustvovao prošlom saslušanju u maju, sada prima medicinsku pomoć.

Asanž je postao poznat 2010. godine kada je Vikiliks objavio stotine hilaljda tajnih diplomatskih dokumenata, što je razbesnelo američku administraciju.

Pristalice ga smatraju herojem, jer otkriva ono što smatraju zloupotrebom sile modernih država i zbog promovisanja slobode govora.

Asanž je proveo skoro sedam godina u ambasadi Ekvadora u Londonu, gde je pobegao 2012. godine kako bi izbegao izručenje Švedskoj koja ga je tražila zbog optužbi za silovanje.

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž uhapšen je nakon što mu je Ekvador ukinuo azil posle sedam godina i oduzeo državljanstvo.

U Londonu sada služi kaznu u trajanju od 50 nedelja zbog kršenja uslova kaucije, što je iskoristio da se skloni u ambasadu Ekvadora u Londonu gde je proveo sedam godina.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 14. jun 2019, 22:14) - bojana v. [neregistrovani]

Ne bi ga trebalo izruciti u SAD

Posto se zna da tamo nema ni postenog sudjenja a ni ljudskih prava.

(petak, 14. jun 2019, 18:47) - anonymous [neregistrovani]

Sumnja

Sve vise lici da se prirodno razresi.