Gore grudnjaci u Švajcarskoj

Širom Švajcarske žene na različite načine protestuju protiv seksizma i nejednakosti na poslu, napuštajući radna mesta i paleći grudnjake.

Žene na ulicama Švajcarske traže pravednije plate, veću jednakost i okončanje seksualnog zlostavljanja i nasilja.

Mnoge do njih zahtevaju veće plate, naročito za domaće radnike, nastavnike i staratelje, što su poslovi koje uglavom rade žene, prenosi AP.

Više hiljada žena okupilo se kod gradske katedrale u Lozani, oko ponoći, i prošetalo gradom kako bi zapalile drvene palete, a potom su u vatru bacale razne predmete, poput kravata i brushaltera.

Nekoliko njih popelo se na katedralu kako bi proglasile koliko je sati, što je tradicija koju retko izvode žene.

Organizatori protesta podstiču žene da napuste radna mesta u 15.34 časova po lokalnom vremenu jer, kako navode, tada bi trebalo da prestanu da rade kako bi zaradile onoliko koliko su prosečno po satu plaćeni muškarci.

broj komentara 17 pošalji komentar
(subota, 15. jun 2019, 06:45) - J. Maric [neregistrovani]

nije tacno

U Njemackoj je skoro svake godine objavljeno (oficijelno) da zene zaradjuju manje od muskaraca na istim poslovima. I sta cemo sad? Nije zapad bas ono sto mnogi vjeruju.

(petak, 14. jun 2019, 22:38) - Danijel [neregistrovani]

Zabrana

Ja bih zabranio da muškarci rade. Nema uznemiravanja, nema manja plata zbog pola. Sve radite, nema problema. :))))

(petak, 14. jun 2019, 20:58) - anonymous [neregistrovani]

Besmislica

Nejednakost je velika bas na zapadu. Ne verujte u bajke!

(petak, 14. jun 2019, 20:49) - anonymous [neregistrovani]

One bar imaju grudnjake

Stranci su ovde placeni jos manje nego zene, satnice su ispod zakonskog minimuma, opravdanje..pa neznate jezik,kvalifikacija..itd..ali radis isti posao kao i onaj ko zna jezik,uz istu normu. Jel ima neko grudnjak viska?

(petak, 14. jun 2019, 19:46) - Brut [neregistrovani]

Kad bi

Kad bi žene bile manje plaćene, muškarce niko ne bi ni zapošljavao. Plaćanje zavisno od pola je na zapadu zakonom zabranjeno.

(petak, 14. jun 2019, 19:34) - Dara [neregistrovani]

nejednakost

Na Zapadu se to sa platama vesto kamuflira time sto postoje cisto zenska, manje placena zanimanja: sekretarica, prodavacica, uciteljica, frizerka, kelnerica... Ravnopravnosti tu nikad biti nece!

(petak, 14. jun 2019, 19:13) - Djekna [neregistrovani]

Zarade

Meni nije jasno kako bilo koja zemlja, ukljucujuci i nasu, moze da ima razlicite plate za muskarce i zene koji rade isti posao. Zarada bi trebalo da bude obracunata na osnovu kvalifikacija, staza i opisa posla (...), a ne da li je obavlja neko u suknji, ili u pantalonama. Zamisli da jedan profesor Engleskog ima 500 Evra platu, a njegova koleginica sa istim (ili vecim) kvalifikacijama ima 400 Evra i to samo zato sto je zena. Ili zamisli da je radnica na salteru placena 350 Evra, a njen kolega koji radi isti posao zaradjuje 240 Evra, samo zato sto je on muskarac.
Meni je to neobjasnjivo.

(petak, 14. jun 2019, 18:45) - anonymous [neregistrovani]

Grudnjaci

Bilo je prelepo sedamdesetih kada ih zene mahom nisu nosile.
Nije ni postojao pojam "seksizam".

(petak, 14. jun 2019, 17:19) - anonymous [neregistrovani]

Da

Tebalo bi da se bore za uslove rada kakvi su Srbiji.

(petak, 14. jun 2019, 17:17) - anonymous [neregistrovani]

Aha

Veselo pucketa vatra... To što Vi prebacujete feministkinjama, moglo bi se i Vama prebaciti. "Muškarac" zastrašen ženskom akcijom. Zbog takvih kao Vi i rade ovo.