Ne smiruju se tenzije u Omanskom zalivu – SAD poslale razarač

Američka vojska saopštila je da je uputila razarač "Mejson" na mesto napada na dva naftna tankera u Omanskom zalivu, nadomak obale Irana. Takođe, SAD su optužile Teheran za napad i objavile video-snimak za koji tvrde da pokazuje kako iranska garda uklanja neeksplodiranu minu sa tankera.

Centralna komanda američke vojske je saopštila da SAD nisu zainteresovane za angažovanje u novom sukobu na Bliskom istoku, ali da će braniti svoje interese, uključujući slobodu plovidbe.

U saopštenju se ističe da je vojska uputila razarač "Mejson" na mesto napada na dva naftna tankera u Omanskom zalivu.

Drugi razarač, "Bejnbridž", i dalje je u bliskom kontaktu sa oštećenim tankerom "Kokuka kurejdžes".

Na "Kokuka kurejdžes" se vratio dvadeset i jedan član posade, koje je spasio američki mornarički brod u Omanskom zalivu, kako bi olakšali vuču tankera u luku, saopštila je američka Peta flota.

"Kokuka kurejdžes", jedan od dva tankera koje su juče pogodile eksplozije u Omanskom zalivu, sada je sigurno i pod vučom plovi prema luci Hor Fakana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, saopštio je ranije njen operator Bernhard Šulte Šipmenadžment. 

Razarač, "Bejnbridž", ostaje u bliskom kontaktu sa tankerom, izjavio je Rojtersu Džošua Fraj iz Pete flote.

Holandska inženjerska kompanija "Boskalis" je saopštila da je određena za spašavanje drugog pogođenog tankera Front Altera, čiji je operator Frontlajn.

Tramp: Iran stoji iza napada na tankere

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je u jutarnjem programu Foks televizije da Iran definitivno stoji iza napada na dva komercijalna naftna tankera u Omanskom zalivu.

"Iran je to uradio", rekao je Tramp, preneo je sajt Dejli bist

Američki predsednik je rekao da dokazi, uključujući snimak koji je američka mornarica objavila danas, navodno pokazuju da iranski patrolni brod preuzima neeksplodiranu minu sa trupa jednog od tankera i da je "potpis" Irana svuda po njemu.

Na pitanje kako planira da odgovori Teheranu i zaustavi buduće slične incidente, Tramp je rekao: "Videćemo".

On je izjavio i da moreuz Hormuz, ključna komercijalna brodska ruta neće biti zatvorena nakon napada na dva naftna tankera u Omanskom zalivu, ili barem ne zadugo, preneo je Rojters.

Velika Britanija okrivila je Iran i Islamsku revolucionarnu gardu te države za napade na tankere u Omanskom zalivu i navela da nijedna druga država, niti nedržavni činilac ne mogu da budu odgovorni za taj napad, prenosi Rojters.

"Poslednji napadi izgrađeni su na obrascu destabilizujućeg ponašanja Irana i predstavljaju ozbiljnu opasnost po region", saopštio je Hant.

Teheran je žestoko demantovao bilo kakvo učešće u napadu.

Dva naftna tankera oštećena su u eksplozijama u Omanskom zalivu, nadomak obale Irana.

Uzrok požara je nejasan, ali se sumnja da su brodovi napadnuti, jer dolaze samo nekoliko nedelja nakon navodne sabotaže broda u tom regionu.

Iran kategorički odbacuje optužbe za napad. Velika Britanija i Saudijska Arabija su podržale američki stav, a Rusija upozorava na porast tenzija u regionu.

Nakon požara na tankerima, cene nafte su porasle za četiri odsto.

Omanski zaliv se nalazi na ulazu u Ormuski moreuz, morski put velikog strateškog značaja, kroz koji se transportuje petina nafte koja se potroši u svetu.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара