AP: Otkrivene lokacije javnih pogubljenja u Severnoj Koreji

Grupa za ljudska prava, sa sedištem u Seulu, saopštila je da je identifikovala stotine lokacija na kojima svedoci tvrde da je Severna Koreja izvršila javna pogubljenja i ubistva bez suđenja.

Radna grupa za tranzicionu pravdu iz Seula saopštila je da se njeno istraživanje zasniva na intervjuima sa 610 severnokorejskih disidenata koji su sprovedeni tokom četiri godine i koji su pomogli u lociranju lokacija satelitskim snimcima, prenosi AP.

Ta grupa nije otkrila tačne lokacije 323 lokaliteta, jer je zabrinuta da će ih Severna Koreja ometati, ali je rekla da ih je 267 bilo locirano u dve severoistočne pokrajine blizu granice sa Kinom, odakle je većina disidenata koji su intervjuisani.

Javna pogubljenja u Severnoj Koreji se obično dešavaju u blizini reka, na poljima i na brdima, kao i na pijacama i školskim terenima, gde su stanovnici i članovi porodica osuđenih često prisiljeni da prisustvuju ubistvima, navodi se u izveštaju.

Grupa je objavila da je dokumentovala tri lokacije na kojima su ljudi umrli dok su bili u pritvoru i 25 lokacija na kojima je država navodno odlagala tela. U saopštenju se navodi da su otkrivene zvanične lokacije na kojima mogu biti dokumenti ili drugi dokazi vezani za ubistva.

AP nije mogao da nezavisno verifikuje izveštaj, a grupa je potvrdila da njeni nalazi nisu definitivni, jer nema direktan pristup Severnoj Koreji i ne može da poseti lokacije o kojima su disidenti izveštavali.

Itan Hi-Seok Šin, jedan od autora ovog izveštaja, rekao je da intervjui sa disidentima ukazuju na to da javna pogubljenja u Severnoj Koreji postaju sve ređa, mada nije jasno da li je to zbog toga što se sada više pogubljenja dešava u tajnosti.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво