AP: Otkrivene lokacije javnih pogubljenja u Severnoj Koreji

Grupa za ljudska prava, sa sedištem u Seulu, saopštila je da je identifikovala stotine lokacija na kojima svedoci tvrde da je Severna Koreja izvršila javna pogubljenja i ubistva bez suđenja.

Radna grupa za tranzicionu pravdu iz Seula saopštila je da se njeno istraživanje zasniva na intervjuima sa 610 severnokorejskih disidenata koji su sprovedeni tokom četiri godine i koji su pomogli u lociranju lokacija satelitskim snimcima, prenosi AP.

Ta grupa nije otkrila tačne lokacije 323 lokaliteta, jer je zabrinuta da će ih Severna Koreja ometati, ali je rekla da ih je 267 bilo locirano u dve severoistočne pokrajine blizu granice sa Kinom, odakle je većina disidenata koji su intervjuisani.

Javna pogubljenja u Severnoj Koreji se obično dešavaju u blizini reka, na poljima i na brdima, kao i na pijacama i školskim terenima, gde su stanovnici i članovi porodica osuđenih često prisiljeni da prisustvuju ubistvima, navodi se u izveštaju.

Grupa je objavila da je dokumentovala tri lokacije na kojima su ljudi umrli dok su bili u pritvoru i 25 lokacija na kojima je država navodno odlagala tela. U saopštenju se navodi da su otkrivene zvanične lokacije na kojima mogu biti dokumenti ili drugi dokazi vezani za ubistva.

AP nije mogao da nezavisno verifikuje izveštaj, a grupa je potvrdila da njeni nalazi nisu definitivni, jer nema direktan pristup Severnoj Koreji i ne može da poseti lokacije o kojima su disidenti izveštavali.

Itan Hi-Seok Šin, jedan od autora ovog izveštaja, rekao je da intervjui sa disidentima ukazuju na to da javna pogubljenja u Severnoj Koreji postaju sve ređa, mada nije jasno da li je to zbog toga što se sada više pogubljenja dešava u tajnosti.

broj komentara 10 pošalji komentar
(sreda, 12. jun 2019, 13:06) - Воронцов [neregistrovani]

У диктатурама погубе јавно

У "демократијама" ликвидирају тајно и нико никада не сазна ко су били ликвидатори?

(sreda, 12. jun 2019, 00:42) - milica [neregistrovani]

Javna pogubljenja?

Pod javnim pogubljenjima su i NATO bombe koje su padale na Srbiju i pogubile javno decu i civile.

(utorak, 11. jun 2019, 18:01) - Ravnogorac [neregistrovani]

Ljudi

Najprimitivnije zivotinje su ljudi,da nije tako nebi jedne druge ubijali.

(utorak, 11. jun 2019, 16:20) - anonymous [neregistrovani]

Nepotpuna vijest

Politika je prenijela i da doticnu NVO iz Juzne Koreje finansira Kongres SAD-a. Kako moze biti nevladina, a finansira ih najveca politicka institucija USA Kongres? I sad bi mi kao njima trebali vjerovati, a vidim neki i jesu?

(utorak, 11. jun 2019, 15:41) - anonymous [neregistrovani]

Rusi sto posto

Mislim da nama ovo prenosenje zapadnjackog propagandnog materijala ne donosi nista korisno. Koliko puta smo samo preneli njihove breking news u stilu Kim bacio generala gladnim psima, savetnika piranama , sestru.... itd.itd..a ono sutradan svi zivi i zdravi.

(utorak, 11. jun 2019, 14:50) - anonymous [neregistrovani]

Pogubljenje bez suđenja

Strašno! Neverovatno da se danas tako nešto još dešava i da jedna miroljubiva država tako ješto može da radi! Ma ne, ne govorim ja o Korejcima nego o Emiratima, Kataru, Saudijskoj Arabiji i Guantanamu koji pripada njihovim gazdama al ga povoljno drže van svoje teritorije na nezakonito okupiranom delu Kube:D

(utorak, 11. jun 2019, 14:29) - anonymous [neregistrovani]

@SK

Јел то значи да ако те неко јавно бомбардује, да цео свет види, да то није кршење људских права?
Северна Кореја крши људска права свог народа, ови други крше људска права другог народа јавно и још кажу да тако треба!

(utorak, 11. jun 2019, 14:00) - DD [neregistrovani]

SK

Bila su javna jer su lokalni stanovnici i porodice morali da ih gledaju ... ali su za sve van zemlje tajna, jer su nelegalna i krse sva ljudksa prava, pogubljenje bez sudjenja ... i ko zna sta sve ...

(utorak, 11. jun 2019, 13:38) - anonymous [neregistrovani]

Pa...

Ako je pogubljenje javno, ne znaci da je javna lokacija... To je S. Koreja...

(utorak, 11. jun 2019, 12:50) - anonymous [neregistrovani]

“Откривене локације јавних погубљења..”??


Па ако су била јавна, као што кажу, шта је имало да се открива?!