Odnosi Kine i SAD: Bela knjiga sa crvenim linijama

Vlada u Pekingu objavila je Belu knjigu, u kojoj odgovornost za zastoj u trgovinskim pregovorima sa Sjedinjenim Američkim Državama prebacuje na Vašington. Istovremeno se naglašava da je zvanična Kina spremna da ih nastavi, ali da neće dozvoliti ucene i mešanje u unutrašnja politička pitanja. U Beloj knjizi se ističe da je trgovinski rat SAD i Kine uticao ne samo na opadanje saradnje između dveju najvećih privreda sveta već i na ukupne međunarodne odnose.

Umesto dogovora iz Vašingtona su stigle nove carine. Kada su pre mesec dana trgovinski pregovori SAD i Kine prekinuti, američki predsednik Donald Tramp odlučio je da poveća carine na uvoz kineske robe vredne skoro 250 milijardi dolara na 25 odsto.

Spoljnopolitički komentator Borislav Korkodelović za RTS kaže da će trgovinski rat dobiti još ozbiljnije razmere ukoliko američki predsednik odluči da poveća carine sa 10 na 25 odsto i na preostalu kinesku robu koja ulazi u Sjedinjene Države.

Amerika je prethodno optužila kinesku stranu da je odustala od dogovorenih sporazuma, pa je Peking kao odgovor na sve to izdao Belu knjigu.

Iako se u dokumentu na 15 strana eksplicitno ne navodi, upućeni u pregovore tvrde da SAD insistiraju na neopozivim zahtevima koji se tiču suverenih pitanja Kine.

"Pored toga što se od Kine očekuje da potpuno otvori svoj internet, da smanji subvencije za poljoprivredu kineskim farmerima i industrijalcima, Sjedinjene Države pokušavaju da iskoriste pregovore za podrivanje kineske nacionalne bezbednosti u vezi Tajvana i Južnog kineskog mora", ukazuje Korkodelović.

U Beloj knjizi tvrde kako je bitno povećati poverenje, unaprediti saradnju i upravljati razlikama.

Stav Pekinga je da svaka vlada treba da uvažava partnerov društveni i ekonomski sistem.

Prema rečima našeg sagovornika, pravo na razvoj Kine ne sme biti žrtvovano i to su crvene linije kojih će se Peking pridržavati.

Borislav Korkodelović podseća da se u mnogim analizama američko-kineski trgovinski rat doživljava kao pokušaj Zapadnog obuzdavanja vrtoglavog razvoja Kine posle 40 godina reformi i otvaranja prema svetu.

Uz ogromnu potražnju domaćeg tržišta, dublje strukturalne reforme u pravcu povećanja potrošnje kineskih građana i privrede, značajno će biti povećana konkurentnost domaćih proizvoda i kompanija, zaključuje se u Beloj knjizi.

Štetu trpe američki građani

Kad je reč o posledicama trgovinskog rata u samoj Americi, kineska vlada primećuje da su carinske stope uvećale troškove proizvodnje američkih proizvoda, jer se mnoge komponente uvoze iz NRK. Povećane su cene na američkom tržištu i samim tim narušen standard građana SAD.

Deficit u trgovini SAD sa NR Kinom tokom prva četiri meseca ove godine iznosi više od 97,7 milijardi dolara, posle preko 419 milijardi u 2018. i to predsednik Tramp navodi kao glavni razlog za zaoštravanje ekonomske politike prema Pekingu.

No, u Beloj knjizi se ukazuje da su dve privrede "povezane u prirodno korisnom spoju koji je, u suštini, na obostranu korist, pa je greška izjednačavati trgovinski deficit sa nekom prednošću."

O Beloj knjizi i na samitu G20

Bela knjiga i trgovinski rat između SAD i Kine biće jedna od glavnih tema na samitu Grupe 20 najrazvijenih zemalja sveta u Japanu.

Da su posledice tog sukoba dobile globalne razmere, pokazuju i podaci Svetske banke i Svetske trgovinske organizacije.

"Globalni rast je s 3,7 odsto smanjen na 2,6 odsto. To znači da se globalna privreda približava novoj recesiji", navodi Korkodelović i dodaje da je svetska pažnja usmerena na to da li će uopšte doći do sastanka predsednika Trampa i Sija na samitu i nastavka pregovora.

Na poslednjem samitu G20 krajem prošle godine u Buenos Ajresu, dvojica lidera su dogovorila zamrzavanje trgovinskog rata.

"Kako nacionalistički naboj u Kini raste, rukovodstvo Komunističke partije Kine je primorano da bude tvrđe u pregovorima s Amerikancima. Ja ne bih isključio mogućnost da na sastanku u Japanu usledi neka nova vrsta zamrzavanja", zaključio je Korkodelović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво