Državljanin Srbije optužen za sajber-kriminal u SAD

Sud u Vašingtonu optužuje državljanina Srbije i još tri osobe da su pristupali bankovnim računima i kreditnim karticama kako bi počinili krađu identiteta, i prouzrokovali štetu od 4,5 miliona dolara.

Američki savezni sud otpečatio je optužnicu po kojoj se jedan državljanin Srbije, Amerikanac, Španac i Slovenac terete za reketiranje i zaveru da izvrše bankovnu prevaru preko Darkoda, velikog kompjuterskog hakerskog foruma.

Mentor Lenići, 35-godišnji državljanin Srbije i Matjaž Škorjanc (32), obojica iz Slovenije, zajedno sa španskim državljaninom još se nalaze u bekstvu, a svaki od optuženih mogao bi biti osuđen na 50 godina zatvora.

Vlasti su izdale naloge za hapšenje, dok je američki državljanin Tomas Mekormik (26) uhapšen prošlog decembra, nekoliko dana nakon što su zapečaćene optužnice podnete, navodi se u saopštenju američkog državnog tužioca.

Za Mekormika se tvrdi da je poslednji administrator Darkoda, koji je navodno kreirao Škorjanc, inače prvi administrator, prenosi slovenačka agencija STA.

Četvorica osumnjičenih optuženi su da su pristupali bankovnim računima i kreditnim karticama kako bi počinili krađu identiteta, čime su prouzrokovala štetu od 4,5 miliona dolara u periodu između 2008. i 2013. godine.

Škorjanc je takođe optužen za kreiranje softvera "Baterflaj" ili "Mariposa botnet", i prodaju na Darkodu. Inače, on ima kriminalni dosije u Sloveniji. U decembru 2013. osuđen je na četiri godine i deset meseci zatvora, kao glavni kreator "Mariposa botneta".

Lenići, jedan od njegovih saradnika, izjasnio se krivim na pretpretresnom ročištu 2012. godine, postigavši dogovor sa tužilaštvom da dobije godinu i tri meseca zatvora.

Darkod je bio zatvoreni onlajn forum na kojem su se okupljali međunarodni hakeri i drugi sajber-kriminalci kako bi razvili, kupili, prodali, trgovali i delili hakerske alate.

Zatvoren je 2015. godine u velikoj međunarodnoj operaciji nazvanoj "Prekriveni horizont," sprovedenoj u 19 zemalja. Istragu je vodila terenska kancelarija FBI u Vašingtonu uz pomoć Evropola i njihovog Evropskog centra za sajber-kriminal.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво