Moldavija formira vladu, Maja Sandu premijerka

Moldavske partije složile su se da formiraju vladu i imenuju Maju Sandu, bivšu ministarku prosvete i savetnicu Svetske banke, za premijerku da bi smanjile moć oligarha u jednoj od najsiromašnijih zemalja Evrope.

Sanduin proevropski blok ACUM formirao je radnu koaliciju sa Socijalističkom partijom koju podržava Rusija, prekinuvši time višemesečni zastoj u skupštini nakon parlamentarnih izbora u februaru.

Ali njihov savez je izazvao sukob sa Demokratskom strankom Moldavije i Ustavnim sudom, koji je ranije saopštio da parlament treba da bude raspušten i da će svaka odluka o formiranju vlade koju donesu poslanici biti nevažeća.

Sandu je oštra protivnica Demokratske stranke, koja je formirala poslednju vladu, i njenog vođe Vladimira Plahotniuča, bogatog tajkuna optuženog za korupciju i zloupotrebu vlasti.

Demokrate optužuju ACUM i Socijaliste za uzurpaciju vlasti na zahtev Rusije, a zamenik predsednika stranke Andrian Čandu rekao je da će oni osporiti formiranje vlade na sudu.

"Ruska Federacija pokušava da nas prisili na stvaranje pro-ruske vlade, ilegalno, u Moldaviji", rekao je Čandu.

Na sednici parlamenta Sandu i socijalisti su potpisali i deklaraciju kojom se Moldavija naziva "zarobljenom državom".

Sud razrešio predsednika Dodona

Moldavski sud razrešio je predsednika Igora Dodona i postavio bivšeg premijera Pavela Filipa za privremenog predsednika, prenosi Rojters.

Demokratska partija Moldavije Pavela Filipa obećala je u subotu da će da ospori legitimitet nove vlade koju su formirali Socijalistička partija koju podržava Rusija i pro-evropski blok ACUM.

Dodon je bivši lider Socijalističke partije i podržava formiranje nove vlade. 

Moldaviju prate politička nestabilnost i korupcija, posebno zbog skandala poznatog kao "krađa veka" kada je u periodu 2014-2015. kada je iz tri banke ukradeno milijardu dolara, odnosno osmi deo proizvodnje Moldavije.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 09. jun 2019, 14:46) - anonymous [neregistrovani]

Pa jeste. 2

U čemu je razlika sa nama. Tako i bosanski Srbi rade. Traže pasoš Srbije da mogu da pobegnu na zapad.
Mislite da vole Srbiju? Kako da ne.

(nedelja, 09. jun 2019, 11:49) - Воронцов [neregistrovani]

Тако им суд преузима улогу законодавне и извршне власти

Ако се поштују правила избора власти која су важећа у парламентаризму онда они који имају већинску подршку у парламаент, ма ко они били или коме се допадали или не формирају владу.

(nedelja, 09. jun 2019, 09:19) - anonymous [neregistrovani]

Pa jeste...

Menjaju jedne oligarhe na druge pa im opet rusi krivi. U međuvremenu rumunska vlada im daje rumunske pasoše nebi li ih kao rumune računali, pa ko god se jednog dočepa odmah beži na zapad. Nezna se ni ko pije ni ko plaća tamo.