Tramp stopirao tarife, postignut dogovor sa Meksikom

Neće biti trgovinskog rata između Sjedinjenih Američkih Država i njenog južnog suseda Meksika, saopštio je američki predsednik Donald Tramp preko "Tvitera" i time umirio američku javnost koja je strahovala od najavljenih tarifa na robu iz Meksika koji je jedan od najvećih snabdevača američke industrije.

Meksiko je pristao da primi više migranata koji traže azil u SAD, dok azilanti budu čekali odluku američkih vlasti o njihovim slučajevima, piše u zajedničkoj deklaraciji SAD i Meksika koja je objavljena sinoć, prenosi Rojters.

U deklaraciji se navodi da je Meksiko pristao na povećanje broja pripadnika bezbednosnih snaga koji bi obuzdali ilegalnu imigraciju, uključujući slanje Nacionalne garde na južnu granicu i obračunavanje s organizacijama koje se bave krijumčarenjem ljudi.

Navodi se da će SAD i Meksiko nastaviti razgovore o ilegalnoj imigraciji i, ukoliko mere navedene u sporazumu "ne budu imale očekivane rezultate, oni će preduzeti dalje korake" i objaviti ih u roku od 90 dana.

Rojters prenosi da je meksički ministar spoljnih poslova Marselo Ebrard kazao da će u ponedeljak biti započeto raspoređivanje pripadnika Nacionalne garde Meksika na južnoj granici te države sa Gvatemalom, kako bi se sprečio priliv migranata koji idu ka SAD.

Navodi se da je Ebrard, nakon što su SAD i Meksiko objavili da je postignut sporazum kojim je izbegnut trgovinski rat, da dogovor ne sadrži predlog administracije američkog predsednika Donalda Trampa da se azilanti iz Gvatemale vrate u Meksiko, a oni iz Hondurasa i Salvadora u Gvatemalu.

Stejt department je objavio u posebnom saopštenju da se američki državni sekretar Majk Pompeo zahvalio meksičkom kolegi i naveo da se "SAD raduju zajedničkom radu sa Meksikom na ispunjavanju ovih obaveza".

Američki predsednik Donald Tramp reagovao je na Tviteru porukom da je na neodređeno vreme obustavio pretnju tarifama protiv Meksika nakon postizanja "potpisanog sporazuma" u vezi s imigracijom.

"Imam zadovoljstvo da vas informišem da su Sjedinjene Američke Države postigle potpisani sporazum sa Meksikom. Tarife koje su SAD planirane da primene u ponedeljak, protiv Meksika, ovim su obustavljene na neodređeno vreme", poručio je Tramp na ovoj društvenoj mreži.

Američki ministar finansija Stiven Minučin izjavio je da dogovor SAD i Meksika o imigraciji ispunjava ciljeve Donalda Trampa kada je reč o rešavanju imigracionih problema na južnoj američkoj granici.

On je ipak napomenuo da Tramp zadržava pravo da uvede tarife ako Meksiko ne sprovede dogovor u delo. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво