Levica pobedila na izborima u Danskoj

Opozicioni blok, koji predvodi Socijaldemokratska partija, pobedio je na parlamentarnim izborima u Danskoj, objavili su elektronski mediji na osnovu izlaznih anketa.

Socijaldemokrate su u predizbornoj kampanji najavili tvrđi stav prema prijemu migranata, čime su pridobili birače, i najverovatnije će se posle četiri godine provedene u opoziciji vratiti na vlast.

Partija koju vodi Mete Frederiksen dobila je 25,3 odsto glasova, a sa drugim levičarskim strankama imaće većinu od 90 poslanika, u parlamentu koji ima 179 predstavnika, preneo je AP.

Partije centra i desnice imaće 75 poslanika, a preostala četiri mesta zauzeće predstavnici poluautonomnih teritorija Farskih Ostrva i Grenlanda.

Za razliku od ostalih evropskih država, u Danskoj nije došlo do jačanja populista, čiji je najjači predstavnik, Danska narodna partija, dobila svega 9,8 odsto glasova, čak 11,3 odsto manje nego pre četiri godine.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 06. jun 2019, 11:07) - anonymous [neregistrovani]

Eh,da bi običan čovek danas glasao...

...mora neprestalno da prati politiku,čita, beleži jer vişe ništa nije kako igleda da jeste.Narod je zbunjen!

(četvrtak, 06. jun 2019, 09:51) - anonymous [neregistrovani]

Социјалдемократија је либерално-капиталистичка левица!

А победили су на "тврђем ставу" према мигрантима!?

(četvrtak, 06. jun 2019, 07:53) - anonymous [neregistrovani]

@ Eh,nije to to

Svaka cast za komentar , sve je to tako .

(četvrtak, 06. jun 2019, 06:17) - anonymous [neregistrovani]

Eh,nije to to

Uvek me obraduje kad levica negde pobedi,ali sam shvatila da nije to ona "moja" levica koja ce da rastera kapitaliste,uvede jednakost i povrati vlast radnicke klase. Nazalost,danasnje levice su odavno izgubile taj motiv i snishodljivo gledaju razvoj globalizma,a u nasem slucaju i rasprodaju sopstvene zemlje.