Ukrajinski haker optužen za krađu 15 miliona dolara izručen SAD

Ukrajinac Andrij Kolpakov, optužen u masovnom hakerskom napadu na restorane, kockarnice i druge firme u 47 država, izručen je SAD kako bi se suočio sa optužbama.

Kolpakov se prvi put pojavio u saveznom sudu u Sijetlu u ponedeljak, pošto je izručen iz Španije. On se nije izjasnio o optužbama za hakovanje, prevaru i krađu identiteta.

Njegovo saslušanje zakazano je za 10. jun, prenosi AP.

Kolpakov je uhapšen prošle godine zajedno sa još dvojicom muškaraca koji su optuženi da su učestvovali u grupi hakera "FIN7".

Vlasti kažu da je grupa ukrala oko 15 miliona podataka sa kreditnih i debitnih kartica. Ciljane kompanije su Čipotl, Arbi i Red Robin.

FBI tvrdi da su brojevi ukradenih kartica često prodavani u "podzemlju interneta", a kriminalci su ih zatim koristili nanoseći štetu od nekoliko desetina miliona dolara.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 05. jun 2019, 07:18) - anonymous [neregistrovani]

Ma čekaj, strpi se.

Za tako nešto ga sad šalju u SAD, gde će za kaznu i da dobije američko državljanstvo i masan ugovor sa CIA ili NSA pa će tuđe servere da napada

(utorak, 04. jun 2019, 13:45) - Vlajko [neregistrovani]

A obrnuto?

Kada američki državljanin napravi isto ili neko drugo delo na teritoriji neke druge države on nikada ne bude izručen da mu se sudi izvan granica SAD. Za njih to ne važi ali ne daj bože da njima neko ne izruči lice koje traže. To se zove politika jačeg, moćnijeg ili principa ko nam šta može, a tu nema prava, pravde pa ni suđenja, sve je iluzija.