"Abraham Linkoln" i B-52 vežbali napad u Arabijskom moru

Strateški bombarder B-52 i nosač aviona "Abraham Linkoln", koji su u maju poslati na Bliski istok zbog navodne pretnje od Irana, izveli su zajedničku vežbu u Arabijskom moru, saopštila je američka vojska.

Borbeni avioni F/A-18 "super hornet", helikopteri "MH-60 Sea Hawk" i "E-2D Growler" avioni, koji su se nalazili na nosaču aviona "Abraham Linkoln", leteli su tokom vežbe zajedno sa bombarderom B-52, navodi se u saopštenju američkih vazduhoplovnih snaga.

Kako se dodaje, letelica je "simulirala operacije napada" tokom vežbe, koja je održana u subotu.

Bela kuća poslala je u maju nosač aviona i njegove snage za napad na Bliski istok zbog navodne pretnje Irana, ali nije objasnila o kakvoj je pretnji reč.

Otkako su se SAD povukle iz nuklearnog sporazuma sa Iranom pre godinu dana, porasla je napetost u odnosima između dve države, posebno zbog sve strožih sankcija koje Vašington uvodi Teheranu.

"Čim se ispali prvi metak u Zalivu, nafta ide iznad 100 dolara"

Visoki iranski zvaničnik Jahja Rahim Sahavi Bilo smatra da bi mogući sukob između Irana i SAD u Persijskom zalivu uticao bi na to da cena nafte skoči iznad 100 dolara za barel.

"Prvi metak u Persijskom zalivu dovešće do skoka cene nafte iznad 100 dolara za barel što će biti nepodnošljivo za Ameriku, Evropu i američke saveznike kao što su Japan i Južna Koreja", rekao je Sahavi, koji je najviši vojni savetnik iranskog vrhovnog verskog vođe ajatolaha Alija Hameneija.

Kako je dodao, Amerikanci su potpuno svesni činjenice da su njihove oružane snage (u regionu) na distanci koju mogu da pogode iranske rakete, kao i da su sve američke i strane mornaričke snage u Zalivu u dometu raketa zemlja-more Iranske revolucionarne garde.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво