Lavrov Japanu: Kurilska ostrva suvereni deo ruske teritorije

Tokio je pozvao Moskvu da se uzdrži od vojne aktivnosti u južnom delu Kurilskih ostrva, izjavio je japanski ministar odbrane Takeši Ivaja posle rusko-japanskog razgovora u formatu "dva plus dva". Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov odgovorio je da ruska vojska sprovodi redovne aktivnosti na južnim Kurilskim ostrvima, koja su, kako kaže, suvereni deo ruske teritorije.

Takeši Ivaja navodi da je zabrinut zbog ruskih vojnih aktivnosti u južnom delu Kurilskih ostrva.

"Što se tiče ruskih vojnih aktivnosti na severu teritorije (termin koji se koristi u Japanu za južni dio Kurilska ostrva), izvestio sam o našoj zabrinutosti u vezi s tim i pozvao na uzdržanost", rekao je Ivaja.

Sergej Lavrov je na to uzvratio da mu je poznato da je ministar spoljnih poslova Japana Taro Kono izrazio zabrinutost zbog ruskih vojnih aktivnosti na južnim Kurilskim ostrvima.

"Kao odgovor na to, ponovili smo naš stav da su ruske oružane snage aktivne na svojoj suverenoj teritoriji i imaju pravo da to čine na osnovu međunarodnog prava", poručio je Lavrov.

Pitanje Kurilskih ostrva i dalje je problematična tema nakon što su ona u Drugom svetskom ratu pripala Sovjetskom Savezu, dok Japan polaže pravo na četiri južna ostrva.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара