Reakcija političara na izbore – rođena je nova Evropa

Na izborima za Evropski parlament predizborne prognoze uglavnom su se obistinile – proevropske partije imaće skoro 500 od 751 poslaničkog mesta. Konzervativni blok oličen u Evropskoj narodnoj partiji i progresivna Socijaldemokratska alijansa zadržaće najveću reprezentativnost u Evropskom parlamentu. One su izgubile određen broj mandata u odnosu na dosadašnji saziv, dok su, sa druge strane, veći broj mandata dobile stranke Zelenih i liberaldemokrata, ali i ekstremne desnice. Nakon objavljenih rezultata, usledile su reakcije evropskih lidera.

Vodeći kandidat Evropske narodne partije za mesto predsednika Evropske komisije Manfred Veber navodi da EPP posle evropskih izbora i pored gubitaka ostaje najbrojnija grupa u Evropskom parlamentu.

Veber navodi da nema stabilne većine u Evropskom parlamentu bez Evropske narodne partije.

"EPP je danas najveća grupa ako pogledamo brojeve", rekao je Veber.

Nakon objavljivanja preliminarnih rezultata evropskih izbora, naglasio je da je najvažniji rezultat taj da je "evropska demokratija živa", što se ogleda u izlaznosti od preko 50 procenata.

"Drugi po važnosti rezultat je taj da se suočavamo sa slabljenjem partija centra Evropskog parlamenta. Centra, koji čine one partije koje veruju u jačanje Evrope i ambiciozni plan za budućnost Evrope", rekao je Veber.

Vodeći kandidat evropskih konzervativaca kaže da je tokom kampanje građanima Evrope obećao stabilnost i ponovio da će EPP raditi u tom cilju u narednom petogodišnjem mandatu.

Pozvao je sve na razgovore o mandatu za budućnost EU, istakao da saradnje jedino neće biti s levim i desnim ekstremistima i naglasio podršku vodećim liderima grupa u izboru za predsednika Evropske komisije.

"Želimo da radimo na Evropi za građane, a ja želim da pokrenem Evropsku komisiju za građane, za to se EPP borio i za to imamo mandat", zaključio je Veber.

Timermans: Održavanje stvari kakve jesu nije opcija za Evropu

Vodeći kandidat evropskih socijalista i demokrata Frans Timermans pozvao je sve demokratske i progresivne snage u Evropskom parlamentu da zajedno rade na programu za budućnost EU.

Ocenjuje da održavanje stvari onakvim kakve jesu, za šta se zalaže Evropska narodna partija, nije opcija za Evropu.

"Želim progresivnu i dinamičnu platformu, pri čemu stabilnost nije prva stvar na koju posmislim kad pomislim na Evropu. Stabilnost znači održavati stvari onakvim kakve su. Mislim da to nije ono što Evropi treba. Evropa treba da dinamično gleda ka budućnosti i preuzme odgovarajuće korake da približi budućnost", poručio je Timermans.

Kandidat socijaldemokrata za predsednika Evropske komisije naglašava da su i konzervativci i socijaldemokrate posle ovih evropskih izbora izgubili mesta u Evropskom parlamentu i da prvi put nemaju većinu.

"Postaje sve teže da se formiraju koalicije. Ali zbog osvojenih više od 150 glasova, imamo odgovornost da uradimo nešto pozitivno za EU, a za to nam je potrebna koalicija", istakao je Timermans.

Naglašava da su socijalisti i demokrate spremni da rade sa svim progresivene snage u Parlamentu u pokušaju da nađu "zajednički program za narednih pet godina koji će pripremiti Evropu za 30 godina koje dolaze".

Timermans je odbacio jedino saradnju sa evropskom ekstremnom desnicom. 

Kao prioritete politike socijaldemokrata, naveo je – klimatske promene, socijalnu pravdu i poresku politiku.

Bulman: EPP nema više političku moć, tražimo novu koaliciju

Lider grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu Udo Bulman navodi da je konzervativna Evropska narodna partija izgubila političku moć na jučerašnjim izborima za Evropski parlament.

"Evropska narodna pratija nema rezulatate i političku moć da vodi EU i Evropsku komisiju. Orbanizacija EPP nije zaustavljena. EPP ne može da traži, kao svoje pravo, da bude u većini koja će odlučivati o tome ko će biti novi predsednik Komisije", istakao je Bulman.

Dodaje da će se socijaldemokrate u novom Evropskom parlamentu zalagati za više socijalne pravde.

U tom kontekstu, najavio je stvaranje novih koalicija u Evropskom parlamentu koje će se zalagati za reforme i poboljšanje uslova života i rada za "većinu, a ne samo za neke" u Evropi.

"Radićemo na formiranju progresivne socijalne alijanse koja bi podržala kandidata socijaldemokrata Fransa Timermansa za predsednika Evropske komisije", poručio je Bulman. 

Lider grupe SiD u Evropskom parlamentu kaže da su glasači jasno pokazali da žele da EU bude odlučnija u borbi protiv klimatskih promena, ali dodaje da se rezultati u toj oblasti ne mogu ostvariti bez rezultata u drugim oblastima socijalne pravde. 

Udo Bulman je rekao da će se evropske socijaldemokrate u novom sazivu Evropskog parlamenta boriti na prvom mestu protiv siromaštva koje pogađa decu, protiv nejednakosti i izbegavanja plaćanja poreza u EU.

Ferhofstat: Novi bilans snaga u Evropskom parlamentu

Lider Alijanse liberala i demokrata za Evropu i nekadašnji premijer Belgije Gi Ferhofstat navodi da je ovim izborima završena dominacija socijalista i konzervativaca u Evropskom parlamentu.

"Oko 100 naših poslanika i nova grupa koju ćemo osnovati u Evropskom parlamentu biće krucijalni, jer prvi put od prvih evropskih izbora 1979. godine klasične partije, socijalisti i konzervativci, više neće imati većinu. To znači da neće biti solidne proevropske većine bez učešća naše nove centralističke grupe", poručio je Ferhofstat.

Najavljuje da će se Alijansa liberala i demokrata za Evropu u novom sazivu Evropskog parlamenta proširiti na predstavnike francuske liste "Renesansa", koju čini Republika u pokretu predsednika Emanuela Makrona, ali i druge slične reformske partije.

"Očekujemo da osvojimo novih 30 do 40 mesta na ovim izborima i oformimo grupu od oko 100 poslanika", naveo je Ferhofstat.

Ocenjuje da će u pitanju biti proevropska grupa koja će svoju novodobijenu snagu iskoristiti u borbi za ambiciozniju Evropu.

"Zajednička vizija grupe je borba protiv klimatskih promena, fer poreska politika, formiranje unutrašnjeg tržišta, evropsko rešenje za migracionu krizu. Ukratko sigurnija, zdravija i prosperitetnija Evropa", poručio je Ferhofstat.

Osvrćući se na podatke o većoj izlaznosti na ovim evropskim izborima, ocenjuje da je to znak da se "Evropa vratila i da je popularna" među građanima.

Salvini: Nova Evropa je rođena

Evropljani su se danas probudili u novoj političkoj stvarnosti posle izbora održanih u Evropskom parlamentu (EP), a Mateo Salvini je istakao da je "nova Evropa rođena".

Na tek završenim izborima za EP, okončana je dominacija glavnih partija EU desnog i levog centra i pojavio se izmenjen politički pejzaž, u kojem ultradesničarske, poslovne grupe i ekolozi postaju snaga na koju će se računati, ocenila je agencija AP.

"Pravila se menjaju u Evropi", poručio je italijanski zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini u sedištu svoje ultradesničarske Lige.

Eikhaut: Birači žele progresivnu i zelenu Evropu

Predstanici evropskih Zelenih zadovoljni su rezulatima izbora za Evropski parlament, koji ukazuju na značajan skok podrške njihovoj opciji.

Zeleni bi, sudeći prema preliminarnim rezultatima, trebalo da imaju značajnu ulogu u novom sazivu Evropskog parlamenta.

Jedan od kandidate Zelenih za mesto predsednika Evropske komisije, holandski poslanik Bas Eikhaut, rekao je da očekuje sjajne rezultate za Zelene.

 

"Mislim da je jasno da su birači želeli promenu i da su glasali za drugačiju Evropu. Mislim da žele progresivnu zelenu Evropu, za to su glasali i mi ćemo se za to boriti", istakao je Eikhaut.

Prva na listi kandidata Zelenih Ska Keler ocenjuje da je bolja izlaznost birača znak prave demokratije.

"Odlično je što imamo veću izlaznost na izborima, jer to je demokratija, praviti svoje izbore za svoju budućnost i ne dozvoliti da drugi odlučuji o vama", zaključila je Kelerova.

Orban: Mađari veruju da je Briselu potrebna promena

Mađarski premijer Viktor Orban navodi da izbori za Evropski parlament pokazuju da "narod u Mađarskoj veruje da je u Briselu potrebna promena".

Orban, koji je kampanju vodio na antimigrantskoj platformi, rekao je da će njegova partija Fides, koja je osvojila 13 od ukupno 21 mađarskog mesta u parlamentu EU, "sarađivati sa svima koji žele da zaustave imigracije", prenela je agencija AP.

"Pokazali smo danas da je Mađarska jaka... jer su Mađari ujedinjeni", naglasio je mađarski premijer.

Evropska narodna partija, koja verovatno ostaje najveća grupacija u EP, suspendovala je članstvo Orbanovom Fidesu zbog zabrinutosti u vezi s demokratijom u Mađarskoj.

Orban je rekao da ne želi da pripada političkoj grupi na čiju politiku ne može da utiče.

Pupovac: Zabrinjavajuće jačanje desnice

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i nosilac stranačke liste na izborima za Evropski parlament izbore Milorad Pupovac poručio je da je zadovoljan kampanjom i rezultatima na izborima, a istovremeno upozorio kako jačanje krajnje desnice, koja stvara neravnotežu, treba da zabrine ostale političke opcije.

Ukazuje na činjenicu da se dobar deo biračkog tela priklonio krajnjoj desnici, što je stvorilo neravnotežu na političkoj sceni zbog koje svi treba da se zabrinu.

"Treba da se zabrinu svi nad tim procesom koji se događa u našoj politici, od centra do levog centra", rekao je Pupovac, prenosi Hina.

"Iako taj proces nije drastičan kao u drugim, nama susednim zemljama, sasvim sigurno nije ohrabrujući, ali nije ni takav da ne bi trebalo da bude razlog za zabrinutost svih onih koji smatraju da je politička ravnoteža neophodna za funkcionisanje demokratije", poručio je predsednik Samostalne demokratske srpske stranke.

Ocenjuje da je Samostalna demokratska srpska stranka, sa 1,66 odsto glasova po izlaznim anketama, postigla vidljivost koju nije imala, kao i političke ciljeve koje do sada nije uspevala da postigne.

Ocenjuje i da je ojačano biračko telo i naglasio da su na oko 95 odsto biračkih mesta rezultati za SDSS-a bili bolji nego pre pet godina.

Jović: Rezultat nije dovoljan za mandat, ali jeste za ponos

Lista Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) ostala je ispod izbornog praga na izborima za Evropski parlament u Hrvatskoj, a njen kandidat evroposlanika Dejan Jović putem Fejsbuka je zahvalio biračima i poručio da "ovaj rezultat nije dovoljan za mandat, ali jeste za ponos".

"Najlepše hvala svima koji su juče glasali za listu '24' (SDSS) i posebno onima koji su uz to još zaokružili i moje ime. Dobili smo 30.000 glasova, što je mnogo, iako nedovoljno za mandat. Dirnut sam time što je čak 4.590 ljudi pritom biralo mene lično", naveo je Jović, prenosi hrvatski Indeks.

Ocenjuje da "za analize ima vremena".

"Zahvalan sam SDSS-u, koji mi je ponudio da budem njihov kandidat. Kao stranka, mogu da budu jednako zadovoljni koliko i nezadovoljni rezultatom. Pokazali su da su jači od mnogih koji im prigovaraju na navodnom nedostatku legitimiteta. Tih 30.000 glasova u današnjoj Hrvatskoj ne mogu samostalno da sakupe baš sve parlamentarne stranke. To im otvara nove mogućnosti. Samo napred, pametno i hrabro!", napisao je Jović.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво