Gitanas Nauseda novi predsednik Litvanije

Ugledni ekonomista Gitanas Nauseda pobedio je u drugom krugu predsedničkih izbora u Litvaniji nakon što je njegov protivkandidat, bivša ministarka finansija Ingrida Simonite, priznala poraz.

Litvanska centralna izborna komisija saopštila je nakon što je prebrojala glasove u 1.521 od ukupno 1.972 glasačka mesta da je 55-godišnji Nauseda osvojio 70 odsto glasova.

"Zahvalan sam narodu koji je danas glasao i mogu da obećam da će politika sada biti drugačija u Litvaniji. Svako zaslužuje bolji život u našoj lepoj zemlji", rekao je Nauseda, obraćajući se veselom skupu pristalica, preneo je AP.

Bivša ministarka finansija Simonite je čestitala Nausedi.

"Ovo je volja našeg naroda i ja je poštujem. Već sam pozvala gospodina Nausedu i čestitala mu na pobedi, poželevši mu da bude dobar predsednik za sve građane Litvanije", rekla je Simonite novinarima.

Bivšoj predsednici, poznatoj i kao baltička "gvozdena dama", Daliji Gribauskajte, istekao je drugi petogodišnji mandat i nije se kandidovala zbog ustavnih ograničenja.

Predsednik Litvanije ima nadležnost da postavlja sudije, državnog tužioca i direktora centralne banke. Ima mogućnost da iskoristi veto na zakone i oblikuje spoljnu i bezbednosnu politiku uz saradnju sa parlamentom.

broj komentara 0 pošalji komentar