Evropski izbori, dan odluke

U većini članica Evropske unije održavaju se izbori za Evropski parlament, a večeras će biti objavljeni i prvi rezultati. Za budućnost Starog kontinenta glasaju birači iz 21 zemlje Unije. Predviđa se izborni uspeh nacionalista i ultradesničarskih grupa koje će sa većim brojem poslanika pokušati da vrate ovlašćenja sa Evropske unije na nacionalne vlade. Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je Mađare da glasaju "kako bi se zaustavile migracije ne samo u Mađarskoj nego u celoj Evropi."

Predsednik Evropske komisije i nekadašnji premijer Luksemburga Žan Klod Junker, koji je danas glasao, ukazao je na značaj evropskih izbora. "Svaki glas se računa", poručio je Junker na Tviteru.

Mađarski premijer Viktor Orban je nakon glasanja u Budimpešti naveo da se nada da će na evropskim izborima antimigrantske snage ojačati u celoj Evropi, a da će politički lideri koji se protive migracijama imati mnogo veću ulogu u narednih pet godina.

"Mađarska je protiv migracija. Nadam se promeni u evropskoj javnoj areni u korist partija koje žele da zaustave migracije. Mnogi političari na zapadu pokušavaju da ubede ljude da je to nemoguće, ali ja mislim da to nije istina", istakao je Orban.

U Mađarskoj je na birališta do 18.30 izašlo 41,7 procenata birača, što je za 14 odsto više nego na prethodnom glasanju za poslanike Evropskog parlamenta. Na izborima je do 18.30 učestvovalo 3.285.000 birača.

Istraživanja pokazuju da će u novom sazivu najbrojnije biti vodeće snage desnog i levog centra, ali da se očekuje jačanje populističkih i stranaka krajnje desnice.

Proporcionalno broju stanovnika bira se 751 poslanik: najmanje ih je iz Malte i Luksemburga – šest, a najviše iz Nemačke – 96.

"Komplikovano je glasačima, ali i nama da organizujemo sve na biračkom mestu. Mislim da će i brojanje glasova trajati do kasno u noć, jer imamo 34 glasačka listića", navodi Ludvik Druhard, supervizor na glasačkom mestu.

Predviđa se da će Evropska narodna partija ostati najbrojnija, mada bi, baš kao i socijaldemokrate, mogla da izgubi do 40 mesta u EP.

Vrtoglavi uspeh, bar prema anketama, doživeće Evropski savez naroda i nacija – desna evroskeptična koalicija osnovana na inicijativu lidera italijanske Lige, Matea Salvinija, a u kojoj su i Nacionalni front Marin le Pen i Alternativa za Nemačku.

Kandidati za predsednika Evropske komisije pozvali su Evropljane da izađu na birališta, kako se ne bi ponovila situacija iz 2014. kada je apstiniralo više od polovine glasača.

Ni Bregzit nije promenio broj poslanika koji se biraju, Britanci su u četvrtak bili prvi koji su izašli na glasačka mesta. Kao i 2014. godine, i sada se bira 751 poslanik iz 28 država članica.

Rezultati koji će odrediti sastav devetog saziva Evropskog parlamenta biće poznati večeras.

Novi saziv Evropskog parlamenta okupiće se već 2. jula.

Prvi zadatak biće da izabere novog predsednika Evropske komisije, a kasnije i naslednike Federike Mogerini i Johanesa Hana na pozicijama koje se bave proširenjem i Balkanom.

Favorit za naslednika Žan Klod Junkera je Manfred Veber, lider Evropske narodne partije. 

Gotovo 100.000 građana Srbije sa srpsko-mađarskim i srpsko-hrvatskim dvojnim državljanstvom ima pravo da učestvuje na izborima za Evropski parlament. Glasa se u Beogradu i Subotici.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 26. maj 2019, 11:14) - anonymous [neregistrovani]

Kada su "analitičari"bili u pravu?

U zadnjih deset godina ja se ne mogu setiti niti jednog sučaja da su nesto dopro isprognozirali u politici.Možda zato što tačnost više nije bitna,nego odraditi posao za vladajuće sisteme.