Trka za novog britanskog premijera, neka igre počnu

Nakon objave britanske premijerke Tereze Mej da će podneti ostavku, mediji spekulišu ko bi mogao da je nasledi na čelu Konzervativne stranke i na mestu premijera.

Partijski zvaničnici očekuju da novi lider bude izabran u julu. Dok se to ne okonča, Tereza Mej će ostati na mestu premijerke.

Proces izbora novog lidera Konzervativne partije trebalo bi da počne nedelju dana nakon što Mejova podnese ostavku.

Za sada su četiri kandidata izrazila nameru da uđu u trku: aktuelni ministar spoljnih poslova Džeremi Hant, ministar za međunarodni razvoj Rori Stjuart, bivši ministar spoljnih poslova Boris Džonson i bivša ministarka rada Ester Mekvej.

Ipak, veruje se da još mnogi ozbiljno razmatraju da li da se kandiduju uključujući poslanika Grejema Brejdija.

Ministarka rada Amber Rad rekla je za Telegraf da "u ovom trenutku nije momenat za nju". Međutim, dodala je da bi u budućnosti mogla da radi sa Borisom Džonsonom, navodeći da je već sarađivala s njim.

U petak je ministar za zaštitu životne sredine Majkl Gov, koji je još jedan mogući kandidat, odbio da kaže da li će se kandidovati ili ne.

Naravno, odmah su se angažovane i kladionice koji su Borisa Džonsona označile kao glavnog favorita, ispred bivšeg ministra za Bregzit Domika Raba i Majkla Gova.

Konzervativni poslanici imaju rok do 10. juna da se kandiduju, a bilo ko od njih ima tu opciju uz uslov da ga podržavaju dvoje kolega iz parlamenta.

Lista će se smanjivati dok ne ostanu samo dvoje kandidata, a u julu će svi članovi partije odlučiti ko će biti pobednik.

Konzervativna stranka je u martu prošle godine brojala 124.000 članova. Ovo će biti prvi put da članovi partije direktno biraju premijera.

Tereza Mej je, objavljujući odluku o ostavci, rekla da je dala sve od sebe da postupa u skladu sa ishodom referenduma iz 2016. godine, na kojem su britanski građani glasali za izlazak iz EU.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво