Tramp šalje 1.500 vojnika na Bliski istok, Rusija protestuje

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je da će poslati 1.500 vojnika na Bliski istok kao meru predostrožnosti, uglavnom kao zaštitnu meru, usred pojačanih tenzija s Iranom. Iz Rusije protestuju i poručuju da bi u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija mogli da pokrenu pitanje raspoređivanja američkih trupa na Bliski istok, javlja "Rojters".

Donald Trump je napuštajući Belu kuću pred odlazak u Japan izjavio da će na Bliski istok poslati relativno mali broj trupa, uglavnom odbrambenih.

"Neki veoma talentovani ljudi upravo odlaze na Bliski istok. I videćemo šta će se desiti ", rekao je Tramp, prenosi Rojters.

Dva izvora koja su želela da ostanu anonimna, rekla su Rojtersu da nove snage treba da pomognu u jačanju američke odbrane u regionu i da te trupe uključuju inženjere.

Na najave američkog predsednika reagovala je Rusija koja je poručila da bi mogla u Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da pokrene temu novog raspoređivanja američkih trupa na Bliski istok. 

Vojska SAD rasporedila je ranije ovog meseca nosače, bombardere i Patriot rakete na Bliski istok, kao odgovor na ono što je Vašington ocenio kao zabrinjavajuće indicije o pripremama Irana za napad.

Retorika između Teherana i Vašingtona je eskalirala poslednjih nedelja kada su SAD pooštrile sankcije s ciljem da se Iran podstakne da učini ustupke kada je reč o uslovima nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Tramp je u ponedeljak upozorio da će Iran biti suočen sa "velikom silom" ukoliko napadne američke interese na Bliskom istoku.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво