Evropski izbori, na birališta izašli Holanđani i Britanci

Oko 420 miliona njenih stanovnika od danas do nedelje glasaju za članove Evropskog parlamenta. Prvi su na birališta izašli Holanđani i Britanci, a u većini članica Unije izbori će biti održani u nedelju kada će se znati i rezultati.

Evropski izbori počeli su u zemlji koja je već uveliko trebalo da bude izvan EU. U Velikoj Britaniji se očekuje da najbolji rezultat ostvari partija za Bregzit Najdžela Faraža. 

U Holandiji gde se takođe danas glasa izjednačene su partije premijera Rutea i evroskeptični Demokratski forum. Prema prognozama, dve najveće političke grupe, evropski narodnjaci i socijalisti zadržaće vodeće pozicije, ali sa manje mesta u parlamentu.

Očekuje se porast evroskeptičnih desnice među kojima su partija Marin Le Pen i Liga za Sever Matea Salvinija, ali ne u meri presudnoj za sam rad EP.

"Čak i ako znatno uvećaju broj poslanickih mesta u uspeju da formiraju zajedničku poslaničku grupu, neće imati brojeve potrebne da zaista menjaju evropsku politiku. U tome će uspeti jedino ako partije levog i desnog centra zapravo usvoje njihovu retoriku i program", kaže Roza Balfur iz nemačkog Maršalovog fonda.

Važno pitanje je i odziv birača, koji je 2014. godine bio je samo 42 odsto na evropskom nivou. Evropski parliament sa više desničara i evropseptika mogao bi da dodatno uspori proširenje na Balkan, ocenjuju analitičari, iako glavne odluke donose EK i zemlja članice.

"Evropski parliament je zanimljiv više kao indikator raspoloženja u zemljama članicama. A raspoloženje nije dobro, što važi posebno za Francusku i Holandiju", kaže Tobi Vogel iz Saveta za demokratizaciju.

Novi saziv EP okupiće se već 2 jula. Prvi zadatak biće da izabere novog predsednika Evropske komisije, a kasnije i naslednike Federike Mogerini i Johanesa Hana na pozicijama koje se bave proširenjem i Balkanom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво