Nariškin: Moguća obnova saradnje ruskih i američkih obaveštajaca

Direktor ruske Spoljnoobaveštajne službe Sergej Nariškin izjavio je da postoji mogućnost obnove kontakata između predstavnika ruskih i američkih obaveštajnih službi.

Sergej Nariškin je u Dušanbeu, prestonici Tadžikistana, na sednici Saveta šefova bezbednosnih službi i Specijalnih službi država članica Zajednice nezavisnih država, rekao novinarima da "ne isključuje da će obnoviti saradnju na najvišem nivou".

Na pitanje da li se to odnosi na moguće kontakte između šefova obaveštajnih službi Rusije i SAD, Nariškin je odgovorio "moguće je". 

Ruska Spoljnoobaveštajna služba, prema njegovim rečima, ima partnerske odnose sa obaveštajnim službama drugih zemalja, koji nikada nisu prekinuti, naročito kada se govori o američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciji (CIA), prenosi Tas

Nariškin je podsetio na sastanke sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom dok je Pompeo bio direktor CIA, kako u Rusiji, tako i u SAD, kao i na njihove telefonske razgovore. 

"Bilo je to vreme plodnog razvoja naših kontakata i razmene obaveštajnih i analitičkih informacija", rekao je Nariškin dodajući da je to veoma važno za razvoj odnosa sa više poverenja na međudržavnom nivou. 

Međutim, istakao je Nariškin, kontakti su oslabili zbog unutrašnjih političkih događaja u SAD. 

Nariškin je naglasio da ruska Spoljnoobaveštajna služba konstantno i produktivno održava kontakte i sarađuje sa šefovima drugih obaveštajnih službi, naročito zapadnoevropskih, kroz partnerske kanale.

broj komentara 0 pošalji komentar